Mer än 200 arrangemang i 119 kommuner och regioner gick av stapeln på Offentliga måltidens dag den 15 oktober 2020.– Vi har fått in nära 100 svar i enkäten där arrangörerna har fått berätta hur de anser att dagen gick. Vi använder underlaget för att förbättra och utveckla Offentliga måltidens dag framåt, säger projektledare Eva Sundberg.
Höstens två webbinarier »Bättre mat för bättre vård – nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus och »Säkert vildsvinskött i offentliga kök, finns att ta del av i efterhand.
Många måltidsorganisationer och kök har ett högt engagemang för, och känner stor stolthet i, att kunna servera mat lagad på svenska och lokalt producerade råvaror. Det syns också i de politiskt beslutade måltidspolicys där mål om andelen svenskt ursprung finns med.
Det var en vilja att bidra till lösningar som genomsyrade panelsamtalet Från ord till handling: ursprungsmärkning och den offentliga marknaden , som hölls i samband med Digitala Kniven & Gaffeln den 20 oktober 2020.
"Krav på ursprung får inte ställas i offentlig upphandling, samtidigt finns ambitionen att öka andelen närproducerat i de offentliga köken. För att få ihop den ekvationen har några kommuner valt att köpa in sig i andelsjordbruk." Så inleds reportaget i Jordbruksaktuellt (nr 20, 2020)
Rekrytering av personal är en utmaning som många måltidsorganisationer kämpar med. Runtom i landet pågår olika initiativ för att få utbildad personal till de offentliga köken. MATtanken gjorde för ett par år sedan en artikelserie där vi lyfte fram olika projekt och insatser för att kombinera integration med de offentliga kökens verksamhet. Men hur gick det sedan?