Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

 • Symbolbild från FN för Internationella matsvinnsdagen 29 september. Till dig som jobbar med mat(svinn) i offentliga kök
  En tredjedel av den mat som produceras i världen slängs. Om matsvinn var ett land skulle det vara världens tredje största utsläppare av växthusgaser. Ska vi nå FN:s globala mål om att halvera matsvinnet i världen till år 2030 måste vi agera - nu! Här har de offentliga köken också en viktig roll att spela. För att öka farten i arbetet med att minska matsvinnet har FN i år lanserat internationella matsvinnsdagen den 29 september och detta vill MATtanken självfallet uppmärksamma.
 • Växtplantor i ett tråg visas upp för deltagare på studiebesök i utemiljö. Två regionala upphandlingsdagar i höst
  Nu tar vi nya steg. Sedan ett par år har MATtanken tillsammans med regionen och länsstyrelsen i Västra Götaland arrangerat upphandlingsdagar. I höst startas regionala upphandlingsdagar även i Stockholms län.
 • Förskolebarn med folder som är Vetlandas måltidspolicyspel. Vetlanda har gjort ett spel av sin måltidspolicy
  Vetlanda kommun presenterar delar av kommunens måltidspolicy i form av spelet Måltidsresan. Syftet är att på ett lekfullt sätt nå ut till alla som hanterar eller tar del av kommunens mat och måltider. Nu har Måltidsresan delats ut till förskolor och skolor så att elever och vårdnadshavare kan lära mer om maten.
 • Kollage med bilder på dukade bord och råvaror att laga. Lokala råvaror och minskat matsvinn i Rättvik
  I Rättviks kommun är målsättning att i äldreomsorgens kök endast använda råvaror från kommunens återtagsprojekt och lokala producenter, på Offentliga måltidens dag, den 15 oktober. All mat tillagas från grunden. Dessutom lagas mellanmålet på rester.
 • Tallrik med spaghetti och köttfärsås Nu drar MATtanken igång ett vildsvinsnätverk
  Hösten 2020 startar MATtanken ett antal riktade insatser för att vildsvinskött ska bli ett naturligt och självklart inslag på menyerna i offentliga kök. Vildsvinskött är i dagsläget en underutnyttjad viltråvara. Satsningen inleds med att MATtanken drar igång ett vildsvinsnätverk.
 • Flicka äter + logotyp Riktigt kafferep i Eskilstuna på Offentliga måltidens dag
  Sju sorters kakor till kaffet. I Eskilstuna kommun blir det kafferep på alla äldreboenden i samband med Offentliga måltidens dag, den 15 oktober.
 • Fotomontage: barnteckningar / barn vattnar odlingslåda. Många vinster med odling i förskola och skola
  Det finns många olika sätt att lära sig mer om matens ursprung. Genom egna odlingar i elevernas vardagsmiljö, på skolgården eller som på Hamiltons förskola i Helsingborg, inne i matsalen. I Vadstena och Boxholm samarbetar man med lokala jordbrukare. Bland annat görs återkommande besök med odling och skörd som läggs in i läroplanen för de olika årskurserna.
 • Flicka äter + logotyp Offentliga måltidens dag blir startskott för miljövecka i Burlöv
  Förutom att smaka en klimatsmart Halloweeninspirerad skollunch bjuds quiz och brödprovning i Burlövs kommun på Offentliga måltidens dag den 15 oktober.
 • Foto på nyfångad fisk i låda. Lär dig mer om blå proteiner
  Är du nyfiken på sjömat? Skolmatsakademin i Västra Götaland hade våren 2020 en nätverksträff där det bjöds kunskaper om allt från havet som grönsaksland till sillen som superfisk, nya fiskarter samt hur det går att nyttja nya delar av fisken på kreativa sätt. Det hölls också en workshop om hur det går att öka andelen blå proteiner på framtidens hållbara tallrik.
 • Fotomontage: köksland och årshjul Mat i lärande Skollunchen är huvudingrediens i lärande för hållbar utveckling i Laxå
  Att grönsakerna och de vegetariska alternativen ratas av elever som äter skollunch är inte ovanligt. På Finnerödja skola, en F-6 skola med 88 elever i Laxå, ville personalen ändra på detta. Kunde de få eleverna att äta både mer hälsosamt och hållbart? Genom Johanna Björklund, forskare på Örebro universitet, kom Finnerödja skola för två år sedan med i forskningsprojektet Mat i Lärande.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster