Landsbygdsnätverket
En person packar grönsaker i en back

Foto: Mickan Thor.

Beredskap för offentliga måltider

Måltider inom skola, vård och omsorg är en viktig del av Sveriges krisberedskap och det civila försvaret. De offentliga måltiderna behövs för att övriga samhället ska fungera. Den 30 september genomför Livsmedelsverket ett lunchwebbinarium för att presentera en kommande beredskapshandbok för offentliga måltider. 

– Här finns ett gyllene tillfälle för alla måltidschefer ute i landet att kroka arm med kommunens beredskapssamordnare för att tillsammans ta del av informationen på webbinariet. Krisberedskap är inte bara en angelägenhet för måltidsorganisationen utan något som berör hela kommunen, säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.

På Livsmedelsverkets webb kan du läsa mer och anmäla dig till webbinariet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om offentliga måltider och beredskap:

Intervju med Munkedals kommun om krisberedskap och samverkan med lokala leverantörer

Pandemin har gjort att intresset för lokalproducerat och svenska livsmedel har ökat. Fler kommuner börjar också fundera över sin krisberedskap och kopplingen till vad som går att köpa i närområdet. En kommun som varit tidiga med att ha lokala leverantörer i sin krisberedskapsplan är Munkedals kommun. Läs artikeln från april 2021: "Om det uppstår en krissituation har vi redan etablerat kontakt".

Webbinarium: De offentliga kökens roll i samhällets krisberedskap

Se MATtankens inspelade webbinarium från december 2018 om de offentliga kökens roll i samhällets krisberedskap.

Senast uppdaterad