Landsbygdsnätverket
Exempel på grafiskt material syns i bilden.

De som anmäler aktiviteter till firandet av Offentliga måltidens dag får tillgång till ett grafiskt paket med exempelvis mallar till affischer, bordspratare, bilder som kan användas i sociala medier, med mera.

Nu är anmälan till Offentliga måltidens dag öppen

I slutet av april genomförde MATtanken en kick-off inför arbetet med årets Offentliga måltidens dag. I samband med kick-offen öppnades formuläret för anmälan av aktiviteter till firandet den 19 oktober.

– På kick-offen fanns cirka 80 personer med via länk. Vi berättade om firandet förra året och presenterade bland annat det grafiska materialet som i år fått ett ansiktslyft, berättar Sofia Denzler, kommunikatör i MATtanken-teamet.

Under träffen blev det också en visning av filmen 3 miljoner måltider och ett panelsamtal med tema kommunikation, storytelling och offentliga måltider.  Hur kan vi tillsammans ta ytterligare steg i arbetet för att lyfta fram – Sveriges viktigaste måltider – de offentliga måltiderna?

– Mat och måltider är frågor som berör människor och det finns många fina exempel på hur måltidsverksamheternas arbete kan lyftas fram. Ibland genom egen kommunikation, många kockar och kök har egna Instagramkonton eller Facebooksidor, och ibland framlyft i ett mer övergripande sammanhang, exempelvis på kommunens eller regionens officiella konton, säger Anna Kim-Andersson, kommunikatör, som modererade panelsamtalet.

– Det finns otroligt många bra berättelser om vad som händer ute i verksamheterna och mycket att vara stolt över! Det kan vara stora och små saker, och exempelvis en sådan sak som att lyfta fram personalen. Ibland tror jag att man bara blir lite hemmablind, tillägger Sofia apropå frågan att inte bara tänka "sociala medier" utan också använda pressmeddelanden och pressinbjudningar som verktyg för att komma i kontakt med traditionell media och på så sätt få chans att nå ut till en bredare publik.

Facebookinlägg med fotografier på kockar och bagare som gör semlor.

Klicka på bilden för att se den i större format.

  • I Skövde arbetar måltidsverksamheten och centrala kommunikationsenheten nära varandra och Anna Gustafsson, kommunikatör, gav flera exempel på hur samarbetet sker. Det finns en övergripande planering men också utrymme för spontanitet. På årets fettisdag (semmeldagen) visade det sig att det var många kök som bakade semlor, måltidspersonalen sände villigt över fotografier och på kommunens Facebooksida blev det sedan ett inlägg med en kavalkad av semmel-bilder.

  • I Sollefteå engagerar frågan om lokal mat på kommunens Facebook och Laila Lindholm, enhetschef, måltider, gav en inblick i hur det är att jobba i en kommun som är geografiskt stor och därför har stora avstånd mellan köken. En intern Facebookgrupp har blivit ett sätt att jobba lite mer snabbfotat med kommunikativa frågor.

  • Östra Göinges måltidsverksamhet driver sedan 2017 ett konto i sociala medier för måltider i förskola, skola och äldreomsorg. Kontot heter @matislajf och namnet var vinnande bidrag, inlämnat av en elev, i en namntävling. Samverkan med förskola, skola och äldreomsorg samt elever/matgäster där måltiderna serveras, är viktig och något som kontot försöker att återspegla. Detta berättade Jenny Skagerholm, enhetschef, måltid.

  • Jordbruksverket har bland annat uppdraget att främja en ökad och hållbar livsmedelsproduktion i hela landet och jobbar så klart med kommunikation ur ett annat perspektiv än måltidsverksamheterna. Men kommunikationschef Christina Hertneck, som tidigare jobbat i motsvarande roll i kommunal verksamhet, betonar att mat generellt ligger nära människors hjärtan och att det därför ofta är ett tacksamt ämne att kommunicera kring. Maten vi äter är en fråga som engagerar och berör. Att våga vara personlig i sin kommunikation är ett tips. Och man ska inte dra sig för att sända ett pressmeddelande till den lokala redaktionen.

Mer information

Offentliga måltidens dag är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. Dagen infaller alltid den tredje torsdagen i oktober. I år sker firandet torsdagen den 19 oktober.

Läs mer om Offentliga måltidens dag och anmäl aktiviteter.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post