Landsbygdsnätverket
Fem glada personer bakom en serveringsdisk i en skolrestaurang.

Bild från Hjärplundsskolans kök, Staffanstorps kommun. På bilden från vänster: Livia Hjalmar, Mia Johansson, Markus Östling, Erika Månsson och Johan Cederquist. Fotograf: Stefan Ek.

Offentliga måltidens dag: Samspel med eleverna gav idén till tema

Fish & Chips blir önskerätten som serveras på grundskolorna i Staffanstorps kommun i samband med höstens firande av Offentliga måltidens dag.

Måltidsorganisationen i Staffanstorps kommun blev allra först med att anmäla aktiviteter till firandet 2021. I måltidsorganisationen ingår 22 enheter som lagar mat till skolor och förskolor.

– Det är premiär för oss att vara med på Offentliga måltidens dag. Vi har gjort olika aktiviteter förut, men inte i detta sammanhang. Jag har hittat tips på aktiviteter att göra på MATtankens webb. Det har också varit inspirerande att ta del av som hände i närliggande kommuner på Offentliga måltidens dag förra året, berättar Erika Månsson som är måltidsstrateg i Staffanstorps kommun.

När eleverna i kommunen tidigare i år lämnade förslag till en önskerätt blev Fish & Chips en vinnare. Detta spann Erika tillsammans med sina kollegor vidare på.

– I grundskolorna kommer vi servera Fish & Chips den 21 oktober. Samtidigt passar vi på att ha fisk som tema i matsalarna. På ett pedagogiskt vis kan vi berätta varifrån fisken kommer – och visa hur den ser ut. Vid några skolor kommer vi att kunna få ut isbäddar vilket ger oss möjlighet till fördjupning. Här visar vi fram några olika svenska fiskarter och passar på att göra fler aktiviteter, fortsätter Erika.

Kommunala musikskolan är också inbjuden för att spela levande musik under lunchen i några matsalar.

– Det ska bli roligt att fira Offentliga måltidens dag. Våra aktiviteter kommer skapa många mervärden!

Fira Offentliga måltidens dag den 21 oktober 2021

Kom och var med och fira! Här hittar du all information om Offentliga måltidens dag och hur din verksamhet gör för att vara med.

Senast uppdaterad