Landsbygdsnätverket
Montage med bild på köksmästare Robbin Höglund och foto på smakprover på grönsaker och en inspirationslåda med örter, oljor mm.

Tapas, minnessmakmässa och tipspromenad. Det blev stor uppslutning på Jakobsbergsgården kring firandet av Offentliga måltidens dag förra året. Nu klurar köksmästare Robbin Höglund som bäst på årets utformning..

Sala förbereder sig inför höstens firande

Sala kommun var en av de kommuner som förra året använde sig av Offentliga måltidens dag för att lyfta fram sin måltidsverksamhet. På äldreboenden hölls det exempelvis en uppskattad minnessmakmässa, lokala leverantörer var engagerade och det bjöds på underhållning. När skoleleverna fick önska en rätt blev det bland annat mat från Syrien. Media var på plats och gjorde reportage.

Madeleine Boström

Madeleine Boström.

– Med erfarenheterna från förra året i ryggen kommer vi i år att ta tillvara dagen ännu mer, säger Madeleine Boström som är biträdande måltidschef i kommunen.

Hon är fascinerad och glad över det intresse och engagemang som blev kring dagen, trots att alla då var mitt upp i pandemin och allt som det drog med sig.

– Vi kommer att lägga upp planeringen på ett liknande sätt som i fjol säger hon, det vill säga det är fritt för varje kök och verksamhet att hitta på sina egna aktiviteter.

– Offentliga måltidens dag är ett ypperligt tillfälle att få till en dialog och skapa kontakt med matgästerna. En smart grej vi gjorde i fjol var att informera om våra måltider via den digitala skolplattformen. Det kommer vi säkerligen att göra även i år, fortsätter Madeleine.

Brett engagemang på Jakobsbergsgården

Robbin Höglund är köksmästare på Jakobsbergsgården i Sala kommun.

– Förra året var jag relativt ny som köksmästare men kände ändå att jag ville ”slå på stort”. Vi hade genomlidit en lång period i pandemin och nu var det roligt att få chans att göra något speciellt. Det var en utmaning att hitta balansen mellan säker hantering och ett bra engagemang, men det var inte omöjlig, berättar Robin.

– Tanken var att göra något tillsammans. Jag ville få med leverantörer, alla avdelningar och de boende i firandet. På Offentliga måltidens dag serverade vi en tapasliknande lunch med många små rätter: Ostar, chark, nybakat bröd, sallader, med mera. Det var rätter som var lätta att servera under en längre tidsperiod. Vi bjöd också in till en tipspromenad och en minnessmakmässa ihop med en leverantör, dit avdelningarna var inbjudna vid olika tider för att vi skulle undvika trängsel. I trädgården hade vår fantastiska aktivitetsansvariga ordnat med gycklare som stod för underhållning.

Den avdelning som hade flest deltagare på tipspromenaden uppmärksammades med en ”inspirationskorg” bestående av oljor, kryddblandningar, örter och liknande för att kunna göra det lilla extra vid servering på avdelningarna.

– Ja, egentligen fick alla avdelningar örter vid detta tillfälle, men vinnande avdelningen lite extra, säger Robbin med en blinkning och han tillägger att allt blev mycket uppskattat.

– Inför Offentliga måltidens dag 2021 har vi ännu inte haft vårt planeringsmöte, men vi hoppas och tror att det även i år kommer vara ett stort engagemang, säger Robbin.

Nu uppmanar både Madeleine och Robbin alla måltidskollegor runt om i landet att ta tillvara den offentliga måltidens dag för att lyfta fram sin verksamhet i ljuset, inte minst måltiderna inom äldreomsorgen. Salas måltidsverksamheter kommer att anmäla sina aktiviteter MATtankens webbplats, när de inom kort klurat färdigt.

Senast uppdaterad