Landsbygdsnätverket
Hanna och Tawfik

Hanaa och Tawfik - ett par av landsbygdens stöttepelare. Foto: Jakob Hydén

De motar butiksdöden på landsbygden

Efter bara några månader i Sverige köpte Tawfik en butik i Sölvesborg och succén var omedelbar. Sedan dess har han och hustrun Hanaa blåst liv i ett stort antal småbutiker på landsbygden – på platser där dagligvarujättarna sedan länge gett upp.

Tawfik Ghosheh har entreprenörskapet i ryggraden. På annat sätt kan det nog inte beskrivas.

När han kom till Sverige från Israel 2001 placerades han i en SFI-kurs, men hoppade av efter bara någon månad. Det kliade allt för mycket i affärsfingrarna.

– Jag hade inte tålamodet. Jag hoppade av och Hanaa och jag köpte en liten butik i Sölvesborg istället. Jag kunde bara några ord svenska, men det gick jättebra. Vi fräschade upp butiken och bytte sortiment och på en månad hade vi fördubblat omsättningen. Efter fyra månader köpte vi en butik till, berättar Tawfik.

Genom hårt arbete och ett lyhört entreprenörskap lyckades paret blåsa liv i flera nedlagda småbutiker. Holmsjö, Broakulla, Halltorp, Timmernabben, Fågelfors, Mariannelund och Silverdalen är bara några av de platser där de satsade. Efter hand har de sålt av delar av sitt butiksbestånd, ofta är det då anställda som tagit över verksamheten. Idag driver de fem butiker och en mack på olika platser i Mellansverige.

Byns hjärta

En av förmånerna med att vara butiksentreprenör på landsbygden är den glädje som ortsborna ofta ger uttryck för när samhällets lilla butik återuppstår eller får leva vidare, berättar Tawfik.

– Butiken är ofta byns hjärta. Det är en mittpunkt där folk träffas och pratar och det är därför den är så viktig. Nyligen köpte vi en ny butik i Holsljunga utanför Borås och byborna är så otåliga på att vi ska öppna. Det känns härligt att vi är efterlängtade.

– Många blir glada när vi öppnar affär på någon mindre ort. Det betyder mycket för sammanhållningen. Det känns bra när vi lyckas, säger Hanaa.

Men vad är då hemligheten? Hur lyckas Tawfik och Hanaa där andra gått bet och där de stora dagligvarujättarna dömt ut affärsmässigheten?

– Det handlar om hårt arbete. När vi drar igång något nytt krävs det jobb sju dagar i veckan och då jobbar vi sju dagar i veckan. Fika? Det får vi göra klockan 9 på kvällen, säger Tawfik med ett leende.

Lång erfarenhet

Men givetvis handlar det också om lång erfarenhet av att driva butik. I Tawfiks fall handlar det om drygt 30 år. Sin första egna butik startade han i Israel redan som 17-åring.

Idag bor Tawfik och Hanaa i Lidköping med sina fem barn: Amiir, 17, Victoria, 14, Bashar, 11, Nathalie, 5 och Madeleine, 4. Både Tawfik och Hanaa arbetar med familjeföretaget. Hanaa ansvarar för bokföring och annat administrativt arbete.

15 år i Sverige

Tawfiks och Hanaas historia är speciell. När de träffades och blev blixtförälskade för 16 år sedan bodde Tawfik i Israel medan Hanaa bodde med sin familj på Västbanken. Deras kärlek var förbjuden och Hanaa valde då att lämna sin familj, sitt hem och sitt land för att kunna vara tillsammans med Tawfik.

– Min familj hade bestämt hur mitt liv skulle se ut, men jag ville ha något annat. Ända sedan jag var liten flicka har jag varit en bestämd tjej. Jag är stark och envis och vet vad jag vill. Men jag visste också att min familj inte skulle förstå, så jag var tvungen att smita i hemlighet, berättar Hanaa.

På omvägar hamnade hon i Sverige och några månader senare kom Tawfik efter och de kunde bygga upp ett gemensam liv i sitt nya hemland. Men ursprungligen var tanken att bara stanna ett par år i Sverige och sedan bosätta sig i Israel.

– Där har jag hela min familj, speciellt min mamma som alltid har betytt mycket för mig, och dessutom hade jag ett framgångsrikt företag. Men nu har vi varit här i 15 år så det verkar inte bli något av de planerna, säger Tawfik.

Sverige har blivit hemma för både Tawfik och Hanaa och alla deras fem barn. Det händer att familjen åker på charterresa till något varmare land, men då längtar de alla snart hem till Sverige igen.

– Det är för varmt, jag svettas ihjäl, säger Hanaa.

 

Text och bild: Jakob Hydén

 

Detta är den fjärde artikeln i serien med inspirerande integrationsexempel. Samtliga artiklar finns på vår sida med integrationsexempel.

Publicerades