Landsbygdsnätverket
Ingebo hagar

Nyckeln till framgång på Ingebo hagar har varit en tydlig ekologiska profil. Foto Emma Jansson

Ekotänk och samarbete gav turistsuccé

Med sin tydliga ekologiska grundidé och ett öppet sinne för samarbete i alla dess former har Kristina Lindelöf lyckats göra sin släktgård utanför Vimmerby till en turistmagnet med 15 anställda under säsong och 25 000 besökare årligen.

Redan när Kristina Lindelöf tog över gården 1994 hade hon planer på att göra den gamla släktklenoden till något mer än bara ett boende. Men det var först när hon stötte ihop med makarna Pommerenke 2010 som saker och ting började falla på plats.

– Jag hade gården som jag gärna ville utveckla och de hade en vilja att ge sig in i besöksnäringen men saknade en plats. Vi kände direkt att vi kunde komplettera och hjälpa varandra, berättar Kristina Lindelöf.

De nyblivna kompanjonerna började med att renovera en magasinsbyggnad och 2011 öppnade man sitt ekocafé och startade Ingebo hagar. Därefter har verksamheten byggts på, steg för steg. Anläggningen har idag en välbesökt restaurang, ett boende med plats för tio familjer och i omgivningarna har man anlagt vandringsleder. På gårdsplanen och i hagar och uthus finns får, katter, kor, hundar, linderödsgrisar, höns, ankor och kaniner.

Kristina Lindelöf

Foto Emma Jansson

25 000 besökare

Under 2017 har runt 25 000 personer besökt anläggningen.

– Det var nästan i bästa laget, vissa dagar var det lite kaotiskt på parkeringen. Men det känns jättekul att det faktiskt går att bygga upp något på landsbygden. Jag tror vi har svarat mot ett uppdämt behov av att komma ut på landet och uppleva den här sortens miljöer, menar Kristina Lindelöf.

En av nycklarna till framgången har varit den tydliga ekologiska profilen – kretsloppstänket genomsyrar hela verksamheten. Lika viktiga är alla de samarbeten som genom åren har byggts upp med andra lokala företagare, säger hon.

Allianser och samarbeten

– Kan man bygga upp allianser och hjälpa varandra så finns alla möjligheter att skapa jättebra verksamheter på landsbygden. Genom att samarbetena har vi kunnat locka nya kunder, förbättra vår service och utveckla verksamheterna, säger Kristina Lindelöf och nämner bland annat samarbetet med ortens ridskola och med en lokal researrangör i jaktbranschen som exempel.

Genom åren har Ingebo hagar fått ekonomiskt stöd genom landsbygdsprogrammet, från regionförbundet och Coompanion och hjälp med rådgivning från ALMI, berättar Kristina Lindelöf.

– Det har varit jätteviktigt. Främst för att pengarna behövdes så klart, men det var också väldigt skönt att känna att någon utomstående trodde på oss och våra idéer.

Text: Jakob Hydén

Får och stig

Foto Emma Jansson

Publicerades