Landsbygdsnätverket
Ayman Sleman är en av de runt 200 flyktingar som kom till Fårösund i höstas

Ayman Sleman är en av de runt 200 flyktingar som kom till Fårösund i höstas. Foto: Tillsammans på norr

En fantastisk möjlighet för Gotland

När runt 200 asylsökande kom till Fårösund tvekade inte Lisa Blochmann på vad hon skulle göra. Inom några veckor var nätverket Tillsammans på norr skapat.
– Den här inflyttningen är en fantastisk möjlighet för Gotland, säger hon.

Den 12 november 2015 var en speciell dag i Fårösund.

Det var den kvällen som de allra första flyktingarna kom till byn och det var samma kväll som byborna gick samman och bildade nätverket ”Tillsammans på norr” – för att skapa kontakt och göra mottagandet så lyckat som möjligt.

– När jag första gången hörde att Gotland skulle ta emot flyktingar blev jag jätteglad. Jag kände direkt att jag ville hjälpa till så att det blev så bra som möjligt, inte bara för flyktingarna utan för oss alla, säger Lisa Blochmann.

Som politiker, företagare och privatperson har hon blivit lite av en Gotlandsprofil, engagerad i allt från byskolans bevarande till belysning på landsbygdsvägar. Så kanske var det inte så märkligt att det var just Lisa Blochmann som tog initiativ till det där mötet hösten 2015. Men väl där märkte hon att hon var långt ifrån ensam om att vilja hjälpa till och välkomna de nya invånarna.

– Det är klart att det var en hel del diskussion i bygden om flyktingarna, det fanns många åsikter, och det kanske inte är så konstigt. Jag kände mig också lite nervös, men allt det där försvinner ju när man väl träffas och lär känna varandra. Och på sätt och vis var det också bra att det var lite motstånd till en början för det gjorde att vi andra slöt oss samman, säger Lisa Blochmann.

Många föreningar

En lång rad föreningar och organisationer och många privatpersoner slöt upp bakom initiativet och omedelbart började man planera för olika aktiviteter. Några dagar efter att flyktingarna hade kommit till Fårösund gick Lisa Blochmann och några andra representanter från nätverket till flyktingförläggningen och hälsade välkomna och överlämnade presenter till barnen.

– Det var slående hur trötta de såg ut. Man förstår verkligen vilken tuff resa de har bakom sig, många med små barn och med risk för livet. Det där första mötet gjorde att vi kände ännu starkare för vår sak. Att stötta och hjälpa de här människorna känns väldigt bra.

En av de första aktiviteterna som nätverket anordnade var ett välkomstkafé dit alla flyktingar, bybor och intresserade volontärer bjöds in. Över 100 personer dök upp. Succén var omedelbar och nätverket fick därmed den kickstart som man behövde.

Under det dryga halvår som har gått sedan starten har Tillsammans på norr anordnat en lång rad aktiviteter som språkundervisning, skriv- och lässkola, utflykter, föreläsningar, fester, idrottsevenemang och mycket mer. Allt som görs har samma syfte: att underlätta integrationen, mota bort sysslolösheten och skapa mötesplatser mellan de nya och de gamla byborna.

– Men arbetet har glädjande nog också skapat en väldigt fin kontakt mellan oss volontärer. Det har skapat en fantastisk gemenskap i hela byn, konstaterar Lisa Blochmann som tidigare i våras belönades med Hela Sveriges Stora Land-stipendium för sitt arbete med nätverket.

– Det kändes jättefint att det man gör uppmärksammas på det sättet, men jag vill verkligen understryka att vi är många som gör att det här fungerar så väl. I nuläget är vi 100 volontärer som hjälper till med alla våra aktiviteter, säger Lisa Blochmann.

”Känner mig välkommen”

Ayman Sleman är en av de runt 200 flyktingar som kom till Fårösund i höstas. Han har ingen familj i Sverige och är väldigt tacksam över den hjälp och det stöd som nätverket har gett honom.

– Tillsammans på norr har gjort väldigt mycket för alla människor som kom till Fårösund. De har gjort att jag känner mig väldigt välkommen hit till Gotland. Speciellt en volontär, Birgitta, har hjälpt mig mycket. Jag kallar henne för mamma, berättar Ayman och skrattar.

Han pratar redan utmärkt svenska och har fått jobb på ett kafé. I Syrien utbildade han sig till lärare i arabisk grammatik och litteratur. I framtiden hoppas han kunna få nytta av sin syriska universitetsutbildning.

– Det är svårt för många att vänta på att få besked, att inte veta vad som ska hända. Jag ville inte vänta utan såg till att lära mig svenska och så har jag fått ett jobb. Nu vill jag bygga min framtid, jag hoppas kunna jobba som lärare i framtiden.

Idag bor runt 200 flyktingar på de båda flyktingförläggningarna i Fårösund. Skolan i byn har fått runt 70 nya elever. Tillsammans på norr hjälper till med att hitta praktikplatser och på andra sätt hjälpa till med att integrera de nya byborna i samhället.

– Den här inflyttningen är en enorm möjlighet för Gotland, konstaterar Lisa Blochmann. De som har kommit hit har redan börjat rota sig och trivas på platsen. Förhoppningen är att de ska vilja stanna kvar här när de väl har fått uppehållstillstånd.

Text: Jakob Hydén

Detta är den sjunde artikeln i serien med inspirerande integrationsexempel. Samtliga artiklar finns på vår sida med integrationsexempel.

Publicerades