Landsbygdsnätverket

Goda vindar och miljöintresse ledde till satsning på Valla

Intresset för miljö och teknik har Peter Karlsson alltid haft. Han bor på Valla Skattegård i Östergötland och har även skogsmark där vindarna är ovanligt goda så redan 2008 valde han att storsatsa på ett 100 meter högt vindkraftverk följt av ett 150 meter högt verk något år senare.

Tillståndsprocessen var lika ovan och ny för honom som för kommunen och det var dessutom första gången någon satsade på vindkraft i en skogsbygd. ”Det var lärorikt för alla” säger Peter Karlsson idag, tio år senare. För tre år sedan kompletterade han sin fossilfria satsning med 440 kvadratmeter solceller på taket på sin maskinhall.

Vad gick bra?

– Produktion och funktion på vindkraftverken har överträffat förväntningarna. De går väldigt problemfritt och det är sällan något som behöver åtgärdas. Solcellerna har inte haft en sekunds driftstörning under tre år och lönsamheten är god.

Vad gick mindre bra?

– Lönsamhetsmässigt är det ansträngt för vindkraften. Både på grund av elpriset och på grund av elcertifikaten som inte har haft den funktion som var avsikten när de infördes.

FAKTA

Verksamhet: Odling av morötter och dill samt packeri
Typ av energiproduktion: Vindkraftverk samt solceller
Kostnad investering: Vindkraftverken kostade 47 miljoner kr, solcellerna 650 000 kr
Produktionsmängd: Vindkraften 9 miljoner kWh/år, solcellerna 70.000 kWh/år
Användning: 180 000 kWh/år
Antal anställda: 1
Areal: Egen odling på 30 hektar samt 100 hektar utarrenderat. 80 hektar skog.
Kontakt: Peter Karlsson, peterivalla@gmail.com, 070-3428888

Publicerades