Bandet Global Citizens har skapat sig ett namn på musikscenen i Växjö med omnejd. Foto:Lidia Svensson
En gnutta uppmuntran och hjälp med instrument och lokal. Det var allt som behövdes för att den musikaliska kreativiteten skulle explodera på flyktingförläggningen i Butapalatset i Växjö. Nu gör bandet Global Citizens succé med sin blandning av syriskt, sudanesiskt, svenskt och amerikanskt.
Frank Jonelid jobbar som verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet i Växjö. Han och några kollegor började för ett knappt år sedan prata om vad man kunde göra för att underlätta integrationen och hjälpa de nyanlända som hade placerats på det före detta hotellet i utkanten av stan.
– Jag minns att det snackades en hel del om att det var statliga pengar på väg för kultursatsningar för de nyanlända, men vi kände gemensamt att det egentligen inte fanns någon anledning att sitta och vänta. Så vi satte oss helt enkelt i bilen och körde dit och frågade om någon var intresserad av att spela musik, berättar Frank Jonelid.
Intresset var stort. Ett trettiotal personer ville prova på och ett par dagar senare träffades gänget för allra första gången i Studiefrämjandets lokaler i centrala Växjö.
– Vi delade upp oss i ett par olika replokaler och sedan lät vi bara saker hända. Jag minns att den första låten vi testade vare Knockin' On Heavens Door. Det lät inte fantastiskt, men det fanns en glädje och lust redan den där första gången, berättar Frank Jonelid.
Snar premiär
Första repetitionen gav mersmak och den följande månaden träffades musikerna två gånger per vecka och repade. Särskilt ett gäng övade intensivt och snart hade bandet Global Citizens fötts, med medlemmar från Syrien, Sudan, Palestina och Sverige. Redan fyra veckor efter starten var det dags för konsertpremiär.
– Vi drev på det där och fixade en liten gala på Palladium här i stan och kopplade det till P3:s Musikhjälpen. Flera av bandmedlemmarna tyckte det var ganska märkligt. ”Vi är ju inte musiker, varför ska vi spela?” undrade de, men det gick efter lite övertalning. Och jag måste säga att det kändes otroligt bra att stå där på scenen. Vi kunde ju bara en låt men det spelade liksom ingen roll. Publiken ville höra den om och om igen, berättar Frank Jonelid som själv spelar gitarr och sjunger i bandet.
Keyboardisten Hossam Jonas minns konserten med stor glädje.
– Det var faktisk en helt fantastisk kväll. Folk sjöng, dansade och log. Alla var glada! Och det är precis det vill vill åstadkomma med vår musik. Vi vill sätta ett leende på folks ansikten.
Precis som de flesta andra i bandet hade han bara sporadisk erfarenhet av att spela ett instrument innan han kom till Sverige för ett år sedan.
– De flesta av oss var nybörjare. Men när Frank kom till oss och berättade om vad de kunde erbjuda så tänkte vi allihop: Varför inte? Vi behöver ju något att sysselsätta oss med, något meningsfullt. Från början var det bara en liten sak, men nu har bandet vuxit till något jättestort. Global Citizens är som vår lilla baby! förklarar Hossam Jonas.
Delade ut rosor
Den första spelningen gav en rejäl kickstart och sedan dess har Global Citizens skapat sig ett namn på musikscenen i Växjö med omnejd. De har gjort en lång rad spelningar, blivit omskrivna i media som ”Växjös färskaste och mest internationella band” och spelat in musikvideo. I julas spelade bandet på gågatan och delade ut rosor till förbipasserande – som ett tack för att de har blivit så väl mottagna.
Framöver väntar flera spelningar, bland annat på Café de Luxe på nationaldagen och på Kulturernas Festival i Uppsala i sommar. Nu har de en stor repertoir av syriska, amerikanska och svenska låtar. Det är en total mix av genrer, uttryck, språk och sound.
– Ofta är det traditionella låtar med ett moderniserat sound. Texterna är mycket kopplade till kriget som pågår, en önskan och längtan till en annan tid då det inte finns krig och ondska. Det är starka texter, säger Frank Jonelid.
Ett lyft för staden
Idag är runt 35 nyanlända engagerade i musikprojektet i Studiefrämjandets lokaler. För två av deltagarna har projektet dessutom inneburit att de har fått praktikplats på Studiefrämjandet och i sommar ska de hjälpa och stötta unga nyanlända att komma igång med att spela.
Musik är ett underskattat hjälpmedel för integration menar Frank Jonelid.
– För de här människorna har musiken inneburit att de har fått en givande sysselsättning utanför flyktingboendet. Om man inte har något att göra är det så lätt att hamna i mörkret, att bli passiv och bara gå och vänta på beslutet om uppehållstillstånd. Nu har de också kunnat visa för Växjöborna att de har någonting att komma med, att de också kan bidra.
Text: Jakob Hydén
Detta är den sjätte artikeln i serien med inspirerande integrationsexempel. Samtliga artiklar finns på vår sida med integrationsexempel.
Publicerades