Landsbygdsnätverket
Förut var det bara folk på idrottsplatsen när det var träning eller match. Nu är det folk här hela tiden.

Förut var det bara folk på idrottsplatsen när det var träning eller match. Nu är det folk här hela tiden.

Spontanidrott är melodin för hundraåringen

Älvkarleby IK hämtar inspiration från förr när de blickar framåt och skapar framtidens idrottsplats. – Idrottsplatsen ska återigen bli en mittpunkt och en samlingsplats för alla häromkring, säger Markus Oksanen från Älvkarleby IK.

Idrottsklubben är en viktig aktör i samhället men har de senaste åren märkt av hur intresset för traditionellt organiserad idrott avtagit bland ungdomar, något man bestämde sig för att ändra på.

– Vi ville att vår slumrande idrottsplats skulle vakna till liv igen och på nytt bli en naturlig mötesplats. Idrottsplatsen är vår egen och den kan vi utveckla, berättar Markus Oksanen och fortsätter:

– Vi ville ge andra alternativ till att sitta hemma men var tvungna att hitta nya vägar. Så vi öppnar upp idrottsplatsen och satsar på spontanidrott.

Rådfrågade ungdomarna

Projektet Framtidens idrottsplats fick stöd av landsbygdsprogrammet, Svenska Idrottsförbundet och Sveriges Riksidrottsförbund och drog igång i början av 2015.

– Vi började med utehockeyrinken. Vi har ingen hockeyverksamhet och den användes inte alls på sommaren. Vi asfalterade rinken och lade in ett multisportgolv, berättar Markus Oksanen.

Underlaget är bra för inlines och efter att ha rådfrågat ungdomarna om vilka sporter man ska kunna utöva här har man ritat linjer och satt upp korgar och mål för basket, handboll och innebandy. På vintern spolas det is precis som vanligt.

Efter det följde en konstgräsplan och området omkring den beräknas vara färdigställt under 2018, tillsammans med en BikePark för alla som gillar att cykla.

– Vi ser en stor ökning av idrottande. Förut var det bara folk på idrottsplatsen när det var träning eller match. Nu är det folk här hela tiden. Före och efter skolan, på lov och på helger.

Samma möjligheter

Här möts nu barn, ungdomar och föräldrar. Klubben har också ett samarbete med ett boende för ensamkommande flyktingbarn där naturligt umgänge genom idrott hjälper integrationen.

– Man ska kunna sticka dit och spela när man vill. Och när det mörknar på kvällen är det bara att sätta på belysningen. Vi kommer att kunna ge våra ungdomar samma förutsättningar som man har inne i tätorten. Ja, till och med bättre, säger Markus Oksanen.

Lagom till klubbens hundraårsfirande 2019 blir idrottsplatsen åter en naturlig samlingsplats för en friskare och sportigare generation.

Text: Tobias Malmberg
Foto: Fredrik Gustafsson, Anders Lindström, Markus Oksanen

Mer information

Namn: Älvkarleby Idrottsklubb – navet i en levande inkluderande landsbygd

Ägare av projektet: Älvkarleby IK

Kontakt: Markus Oksanen, tel: 026-723 89, 070-414 00 55

Tid: 2016-01-12 till 2018-12-31

Webbplats: www.alvkarlebyik.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades