Landsbygdsnätverket
Philip Afzali och Marcus Söderlind.

Möt oss i Almedalen - Philip Afzali och Marcus Söderlind från Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp.

"Vill visa på möjligheterna med integration på landsbygden"

Den 5 juli bjuder Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp in till två seminarier under Almedalsveckan på Gotland.

- Det finns mer arbetstillfällen än vad man tror i de gröna näringarna och på landsbygden, säger Marcus Söderlind, som är en av deltagarna.

Valbona Shala

Valbona Shala

Se hela programmet för aktiviteterna här.

Först ut är seminariet om nyanlända kvinnor på landsbygden, som tar avstamp i Valbone Shalas rapport i ämnet. Det är rapportförfattaren själv beskriver möjligheter och problem.

– Jag hoppas att jag ska kunna påverka och förändra. De traditionella arbetssätt som finns är inte tillräckliga för den här målgruppen, säger Valbona Shala.

I maj höll hon ett webbinarium i Landsbygdsnätverket Landet Lär med utgångspunkt från rapporten. Klicka här för att se reprisen av webbinariet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Landsbygden i Sverige är idag en outnyttjad resurs för många som kommer från andra länder, säger Valbone Shala.

Klicka här för att läsa rapporten. Pdf, 532.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Finns fler arbetstillfällen än vad man tror

Det andra seminariet lägger fokus på ungdomar. Där medverkar bland andra integrationsgruppens representant trädgårdsföretagaren Marcus Söderlind tillsammans med Philip Afzali, som är anställd på företaget.

– Vi vill visa på möjligheterna med integration på landsbygden. Det finns mer arbetstillfällen än vad man tror i de gröna näringarna och på landsbygden, säger Marcus Söderlind.

Nils Lagerroth

Nils Lagerroth

Han hoppas också kunna visa de hinder som finns.

– Man kommer till en punkt när man inser att det har mer med regelverkens utformning att göra och det vill vi lyfta för beslutsfattare och tjänstemän.

Sprida gruppens erfarenheter

Nils Lagerroth, samordnare för arbetsgruppen, menar att det är viktigt att sprida de erfarenheter som gruppen samlar genom sitt arbete.

– Vi tror att det här är värdefull kunskap för många av dem som är engagerade i att ge stöd och hjälp till nyanlända. Som hjälper dem att få jobb och att etablera sig på landsbygden, säger han.

Publicerades