Landsbygdsnätverket
Till vänster: blåmusslor på stekhäll. Till höger: Kalvdans serverad med sylt.

Foto blåmusslor: Jonas Wettre, foto kalvdans: Anders Egle

Bohusläns blåmusslor och Kullings kalvdans får EU-skydd

Europeiska kommissionen har godkänt Bohusläns blåmusslor som skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Kullings kalvdans som skyddad geografisk beteckning (SGB).

Bohusläns blåmusslor odlas i skärgården runt Bohuslän. De odlas på fritt hängande linor utan att musslorna har kontakt med havsbotten. Odlingen av Bohusläns blåmusslor bygger på en hållbar förvaltning av blåmusselbeståndet. Den bohuslänska blåmusslan är en näringsrik proteinkälla från havet med smak av umami, nöt och krabba.

Kullings kalvdans produceras i södra Västergötland i Gäsene och Kullings härad. Det är en traditionell söt efterrätt som är mathantverksmässigt tillagad av råmjölk från ko. Råmjölkens höga proteinhalt gör att mjölken stelnar vid uppvärmning. Vid tillverkning av Kullings kalvdans tillsätts därför inga förtjockningsmedel, mjöl eller ägg. Däremot smaksätts den med salt, socker, vanilj, kanel eller kardemumma.

Dessa nya beteckningar kommer att läggas till i förteckningen över 1 632 jordbruksprodukter som redan är skyddade inom EU.

Publicerades