Landsbygdsnätverket
Två personer klädda i Landsbygdsnätverkets västar står i en monter på Vallkonferensen 2023 i Uppsala

Foto Ragni Andersson

Hallå där Inger Pehrson - vad vill folk veta om innovationsstödet?

Inger Pehrson, du jobbar som innovationssupport för innovationsstödet EIP-Agri på Landsbygdsnätverket. I veckan var ni på Vallkonferensen och träffade bland andra lantbrukare och rådgivare. Vad lockade dem till er monter?

– Vi hade ju en rätt spektakulär monter med en rad pratbubblor där vi på varje i några ord sammanfattat vilken stor nytta för näringen som olika innovationsprojekt medför. Att det finns hela 525 miljoner att fördela till nya innovationsprojekt illustrerade vi med en stor bild på hur många 100-kronors sedlar det utgör. Det är nästan ofattbart många!

– I stället för godis visade vi i montern korta filmer från framgångsrika innovationsprojekt, exempelvis det som resulterat i att champagne gjord på norrländska svarta vinbär nu finns att köpa på Systembolaget.

Vad var besökarna mest nyfikna på?
– Det är många som inte vet vad innovationsstödet är och vad man kan söka för. Trots att stödet och EU-satsningen EIP-Agri funnits i Sverige sedan hösten 2015 är det inte så känt bland lantbrukare och en hel del rådgivare.

– Det är ju troligen bara en procent av alla involverade i näringen som har en innovationsidé som passar för ett innovationsprojekt, men det gäller ju att vi informerar brett så att informationen når fram till just dessa.

– Det är ju helt unika förutsättningar att få 100 procent finansiering, så det möjliggör för många att förverkliga idéer som man kanske burit på länge.

Vad skulle du vilja skicka med till andra som vill veta mer?
– Eftersom innovationsstödet har funnits i flera år har erfarenheter, kunskap och rutiner förbättrats betydligt sedan starten. Det är därmed lättare att söka och genomföra ett innovationsprojekt idag.

– Det är också många som har jobbat i olika projekt och som kan vittna om hur bra det har varit. De har fått fram spännande och värdefulle innovationer och arbetet i innovationsgruppen har gett ett flertal värdefulla kontakter av nytta.

Jordbruksverkets webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns all information om hur man söker innovationsstöd.

På Landsbygdsnätverkets webbsida för Godkända innovationsprojekt - EIP-Agri Länk till annan webbplats. ligger korta beskrivningar av alla hittills godkända innovationsprojekt.

Här hittar du också kontaktuppgifter till Innovationssupporten EIP-Agri Länk till annan webbplats. som på många sätt kan hjälpa alla som är intresserade av söka stöd.

Publicerades