Landsbygdsnätverket
Markus Hoffman, mark, vatten- och hållbarhetsexpert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) står vid an ladugård i sol iförd en svart t-shirt och glasögon

Foto: Privat

Hallå där Markus Hoffman

Du är mark, vatten- och hållbarhetsexpert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och en av dem som jobbar med Lantbrukets filmfestival om hållbarhet. Den 25 januari går den digitala festivalen av stapeln där filmer från svenska gårdar kommer att visas. Kan du berätta vad som kommer hända under dagen?

– Vi har samlat ihop åtta nyinspelade kortfilmer om olika aspekter av hållbarhet i lantbruket och visar dem samlat en eftermiddag i januari. Det kommer finnas möjlighet att lyssna till kommentarer från lantbrukare och experter av olika slag.

Hur kom det sig att ni tog det här initiativet till en filmfestival?
Under andra halvåret 2022 har det slumpat sig så att flera organisationer och projekt spelat in filmer riktade till lantbrukare. Vi är som vanligt många som konkurrerar om bondens vakna tid. Varför inte istället hjälpas åt för att förbättra tittarsifforna. Sverige är trots allt ett litet land och miljö- och lantbrukssverige är litet så vi bör samarbeta mera. Och varför inte genom en filmfestival, det är en slags seriöst jippo med en blinkning åt andra filmfestivaler.

Vad hoppas ni ska komma ut av den här dagen?
– Vi hoppas att lantbrukare ska bli inspirerade av att se andra lantbrukare utföra olika miljö- och vattenåtgärder och fundera över om det kan passa på egna gården. Ett par av filmerna handlar om den nya miljöersättningen för mellangrödor och vi hoppas att de filmerna gör att fler söker den viktiga miljöersättningen för kolinlagring.

Vilka ska känna sig välkomna?
– Alla är förstås välkomna, inga biljetter behövs. Filmerna riktar sig i första hand till lantbrukare men även elever på naturbruksgymnasier, rådgivare, forskare och experter på myndigheter kommer ha behållning av att se dem.

Kommer filmerna som visas att efteråt också?
– Ja, vi tror att det mesta tittandet kommer ske löpande framöver och filmerna kommer finnas på respektive organisations hemsida.

Mer information

När: 25 januari kl. 14.00-16.00
Var: Digitalt via Zoom
Anmälan: Mejl till My Andersson

Bakom initiativet står:

  • Världsnaturfonden WWF
  • LRF
  • Greppa Näringen
  • Jordbruksverket
  • SLU
  • BalticWaters2030

Publicerades