Gunilla Rosenqvist och Lillemor Lindberg föreläser i Landet lär-webbinariet den 11 maj. Foto: Pontus Lundahl /TT.
Hur kan vi ta vara på den svenska sjömatens enorma potential? Och hur kan vi göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat? I webbinariet den 11 maj presenterar Lillemor Lindberg och Gunilla Rosenqvist satsningen "Blå mat - centrum för framtidens sjömat".
Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig.
Blå mat- centrum för framtidens sjömat samlar aktörer från hela sjömatskedjan, från primärproduktion genom hållbara vattenbrukssystem och underutnyttjade vilda fiskarter till process- och produktutveckling och framställning av hälsosam, svensk sjömat.
Satsningen är den hittills största på svensk sjömat och har finansiering på 48 miljoner kronor från det statliga forskningsrådet Formas. I samarbetet finns nationella forsknings- och innovationsaktörer, regioner, kommuner, organisationer samt ett 40-tal företag.
Målet är att genom forskning och kunskapsspridning skapa bättre förutsättningar för sjömatsproduktion och samtidigt öka förståelsen för sjömat. Forskningen fokuserar bland annat på att öka produktionen av vildfångad fisk och satsa på hållbar odling av alger, fisk och andra ätbara djur.
– Blå mat-satsningen kommer att möta de utmaningar som finns inom sjömatsnäringen. Det ökar förutsättningarna att resultaten snabbare når såväl marknad som konsumenter och samtidigt bidrar till en mer hållbar livsmedelsproduktion, säger Lillemor Lindberg, innovationsledare inom maritima näringar på Innovatum Science Park.
Inom satsningen arbetar man också för att ta fram nya produkter, rätter och produktionssätt som i sin tur kan leda till nya företag och ett förändrat beteende hos konsumenten. På sikt kan detta göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat.
Lillemor Lindberg är innovationsledare inom maritima näringar på Innovatum Science Park. I grunden är hon civilingenjör inom samhällsbyggnad och inom Blå mat-satsningen är hon koordinator för innovation och företagskontakter.
Gunilla Rosenqvist är professor och projektledare vid Blått Centrum Gotland, Uppsala Universitet. Hennes bakgrund är beteende ekologi särskilt hos fiskar, hon doktorerade på omvända könsroller hos kantnålar.
Webbinariet genomförs i verktyget Zoom. Du som deltagare kommer varken synas eller höras under webbinariet men du kommer att kunna ställa frågor till föreläsaren i en chatt. Frågorna läses sedan upp av programledaren.
Om du har möjlighet, ladda gärna ner Zoom-klienten till din dator eller mobiltelefon inför webbinariet. Detta för att få bästa möjliga webbinarieupplevelse. Om du inte kan eller vill ladda ner klienten går det också att delta via webbläsare, men med vissa begränsningar.
Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben.
Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på
dem i efterhand.
Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär
Publicerades
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post