Landsbygdsnätverket
Kollagebild. I bakgrunden syns en överblicksbild över ett åkerlandskap. I vänstra hörnet finns Landet lärs-logga och till höger finns porträttbilder på Petter Haldén och Jan Hill.

Petter Haldén, Jordbruksverket, och Jan Hill, Länsstyrelsen i Västra Götaland, föreläser i Landet lär den 1 mars. Foto: Roine Magnusson/Scandinav bildbyrå, Maria Pihlblad

Landet lär #59 Hur hjälper vi lantbrukarna? Om biologisk mångfald på åkrarna

Lunchwebbinarium den 1 mars klockan 12.00-12.45

Många växter och djur har det tufft i en intensivt odlad slättbygd. Men vad kan lantbrukarna själva göra för att öka den biologiska mångfalden? I Landet lär-webbinariet den 1 mars presenterar Petter Haldén, Jordbruksverket, och Jan Hill, Länsstyrelsen i Västra Götaland, en ny rådgivning inom Greppa Näringen.

Anmäl dig!

Här kan du anmäla dig till webbinariet (öppnas i en ny flik)  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Anmälan är öppen till och med den 28 februari.

Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig. Länken till själva webbinariet skickas ut dagarna innan.

"Biologisk mångfald i åkerlandskapet" heter den nya rådgivningen inom Greppa Näringen. Syftet med satsningen att öka lantbrukarnas intresse för att göra åtgärder som främjar biologisk mångfald på sina åkrar.

- Vi är glada över att kunna föreslå ett trettiotal åtgärder som lantbrukare kan göra för att gynna biologisk mångfald i åkerlandskapet. Det är alltifrån enkla åtgärder som att spara oskördade remsor i klövervallar till mer resurskrävande som viltplanteringar och våtmarker, säger Petter Haldén, rådgivare inom biologisk mångfald på Jordbruksverket.

- Det är viktigt att kunna motivera lantbrukarna att jobba mer med den här frågan, säger Jan Hill, växtodlingsrådgivare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverket, LRF, länsstyrelserna samt flera olika rådgivningsorganisationer och företag i Sverige. Projektet erbjuder kostnadsfri rådgivning till lantbrukare och målet är minskade utsläpp av klimatgaser, minskad övergödning och säker användning av växtskyddsmedel.

Om föreläsarna

Petter Haldén är rådgivare inom biologisk mångfald på Jordbruksverket.

Jan Hill är växtodlingsrådgivare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Han har mångårig erfarenhet av att jobba med rådgivning om växtodling inom Greppa Näringen och ekologiskt lantbruk.

Teknisk information

Webbinariet genomförs i verktyget Zoom. Du som deltagare kommer varken synas eller höras under webbinariet men du kommer att kunna ställa frågor till föreläsaren i en chatt. Frågorna läses sedan upp av programledaren.

Om du har möjlighet, ladda gärna ner Zoom-klienten till din dator eller mobiltelefon inför webbinariet. Detta för att få bästa möjliga webbinarieupplevelse. Om du inte kan eller vill ladda ner klienten går det också att delta via webbläsare, men med vissa begränsningar.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben.
Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på
dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades