Landsbygdsnätverket
Bakgrundsbild med en jättebjörnloka. Till höger syns porträttbilder på Klara Jansson och Ulf Larsson. Till vänster syns Landet lärs logotyp.

Klara Jansson och Ulf Larsson föreläser i Landet lär den 22 mars. I bakgrunden syns den invasiva arten jätteloka. Foto: Marie-Louise Fagerström

Landet lär #60 Växter som tar över - Om invasiva arter i jordbrukslandskapet

Lunchwebbinarium den 22 mars klockan 12-12.45

Invasiva främmande arter blir ett allt större problem i jordbrukslandskapet. Men vad kan vi göra för att hindra deras framfart? I Landet lär den 22 mars presenterar Ulf Larsson, Naturvårdsverket, och Klara Jansson, Länsstyrelsen Västra Götaland, kunskap och metoder för att åtgärda problemet.

Anmäl dig!

Här kan du anmäla dig till webbinariet (öppnas i en ny flik) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Anmälan är öppen till och med den 21 mars.

Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig. Länken till själva webbinariet skickas ut dagarna innan.

Invasiva främmande arter är sådana som har flyttats från sin ursprungliga miljö med hjälp av människan. I sin nya omgivning börjar arten sprida sig snabbt vilket orsakar allvarlig skada för ekosystem, ekonomi eller människors hälsa. Invasiva arter är också ett av de största hoten mot biologisk mångfald. Exempel på sådana arter är jätteloka, kanadensiskt gullris och jättebalsamin.

I jordbruket kan invasiva arter exempelvis spridas genom utsäde, maskiner eller gödsel och är svårt att få bort när den väl har fått fäste.

– Invasiva främmande arter skadar naturmiljöer och kan skapa stora ekonomiska konsekvenser för lantbrukare. Det bästa är att aldrig få in dem, eller få bort dem i ett tidigt stadie. Har en art spridit sig i dina marker är det ofta uthållighet som gäller för att få bort den, säger Klara Jansson, samordnare inom landlevande invasiva främmande arter på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Om föreläsarna

Ulf Larsson är handläggare inom invasiva främmade arter på Naturvårdsverket.

Klara Jansson är samordnare inom landlevande invasiva främmande arter på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Teknisk information

Webbinariet genomförs i verktyget Zoom. Du som deltagare kommer varken synas eller höras under webbinariet men du kommer att kunna ställa frågor till föreläsaren i en chatt. Frågorna läses sedan upp av programledaren.

Om du har möjlighet, ladda gärna ner Zoom-klienten till din dator eller mobiltelefon inför webbinariet. Detta för att få bästa möjliga webbinarieupplevelse. Om du inte kan eller vill ladda ner klienten går det också att delta via webbläsare, men med vissa begränsningar.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben.
Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på
dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades