Landsbygdsnätverket
Kockar i ett storkök. De lagar biffar och klyftpotatis.

Mora kommun kommer servera pannbiff, potatis och sås, av närproducerade råvaror, på Offentliga måltidens dag den 19 oktober.

Lokalproducerat på tallriken på Offentliga måltidens dag

Torsdagen den 19 oktober firas Offentliga måltidens dag runt om i hela landet. Betydelsen av de offentliga måltiderna, som berör en stor del av befolkningen varje dag, har de senaste åren uppmärksammats allt mer.

– På Offentliga måltidens dag visar kommuner och regioner runt om i Sverige stolt upp sina måltidsverksamheter. På många håll serveras extra festliga menyer och beslutsfattare eller anhöriga bjuds in till skol- och seniorrestauranger. På andra håll serveras smakportioner till allmänheten i stadshuset eller på torget, säger Eva Sundberg, projektledare för MATtanken.

Offentliga måltidens dag är också ett tillfälle då många måltidsorganisationer lyfter fram närproducerade råvaror och samarbeten med lokala livsmedelsproducenter. Några exempel är Åre kommun som kommer bjuda på en potatisbuffé med närodlad potatis, Östra Göinge kommun som kallar årets tema ”Smaken av en plats” och Örebro kommun som kommer lyfta fram samarbeten med lokala livsmedelsproducenter och servera havreris från Närkeslätten.

Bidrar till stabilitet

Det är fjärde året som MATtanken koordinerar Offentliga måltidens dag, för att uppmärksamma de tre miljoner offentligt finansierade måltider som varje dag serveras i förskola, skola, äldreomsorg och på sjukhus.

– De offentliga måltiderna har alltid fyllt en viktig funktion i samhället, men på senare år har allt fler förstått värdet av dem. Tryggheten som måltiderna bidrar till är extra viktig i ett omvärldsläge med oroligheter och ansträngd ekonomi. De offentliga måltiderna är också viktiga i frågor som rör näringslivsutveckling, beredskap och hållbarhetsmål. Måltiderna bidrar på många sätt till stabilitet i samhället, säger Eva Sundberg.

Många deltar den 19 oktober

Offentliga måltidens dag är numera en välkänd och etablerad dag. Antalet deltagande kommuner och regioner har ökat från år till år.

– Förra året hjälpte aktörer från hela livsmedelskedjan till att sätta strålkastarljuset på de offentligt finansierade måltiderna. Det är väldigt roligt att så många vill vara med och fira och vi på MATtanken ser verkligen fram emot den 19 oktober, säger Eva Sundberg.

Offentliga måltidens dag

Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land. Det vill vi att fler ska få upp ögonen för. Därför koordinerar MATtanken Offentliga måltidens dag, den 19 oktober 2023. Det är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet.

Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. MATtanken förstärker dagen i samverkan med Måltidsakademien Länk till annan webbplats..

Läs mer och se alla anmälda aktiviteter här: www.mattanken.se/omd Länk till annan webbplats.

Publicerades