Landsbygdsnätverket
Emma Hansson i blå kavaj och Jörgen Holmén i brun kavaj i ett kollage

Emma Hansson och Jörgen Holmén håller i Nod Skara. Foto fr vänster pressbilder Agroväst och Västra Götalandsregionen

Premiär för fysisk nod på Mötesplats AKIS – Skara först ut att testa nytt upplägg

Mötesplats AKIS 2025 blir mer än en digital träff – i år får deltagarna möjlighet att mötas fysiskt i Nod Skara, den första regionala noden. Det nya hybridformatet skapar en naturlig mötesplats för innovation, kunskapsspridning och samverkan inom lantbruk, trädgårdsnäring och rennäring. "Vi behöver våga testa nya sätt att arbeta och mötas för att utveckla kunskapsspridningen", säger Jennie Cederholm Björklund, samordnare på Landsbygdsnätverket.

I år drar Mötesplats AKIS igång den 13 mars. Det blir omvärldsbevakning och senaste nytt för dig som arbetar med innovation, utbildning, forskning, rådgivning, finansiering eller på annat sätt jobbar med eller är intresserad av utveckling och spridning av kunskap till nytta för lantbruk, trädgårdsnäring eller rennäring.

– Vi reflekterade över hur beteenden ändrats efter pandemin, och behov och önskemål att träffas, men det är inte så många som vill resa långt. Då uppkom idén med regionala noder till digitala evenemang och jag föreslog att vi skulle börja med att testa vid årets Mötesplats AKIS, säger Jennie Cederholm Björklund som organiserar träffen.

En naturlig samlingspunkt för kunskapsspridning i Skara

Föst ut blir alltså Agroväst och Naturbruksförvaltningen som bildar en fysisk nod i region Västra Götaland.

– Det var Naturbruksförvaltningen med Jörgen Holmén i spetsen som tog initiativet. Vi såg direkt positivt på förslaget, då en fysisk nod skapar en naturlig samlingspunkt för samverkan och kunskapsutbyte, säger Emma Hansson som är vd på Agroväst Livsmedel AB.

– Det här blir ett ypperligt tillfälle att kunna bidra med en mötesplats. Dessutom inom ett ämne som är högst relevant för både våra egna organisationer och våra branschkollegor, säger Jörgen Holmén, verksamhetsutvecklare på Naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Möjliggör nya samarbeten inom AKIS-systemet

Att det finns fördelar med att kombinera digitalt och fysiskt deltagande är de båda överens om. En hybridmodell kan skapa en mer tillgänglig och inkluderande mötesplats.

– Upplevelsen kan bli riktigt bra genom att även få möjlighet att träffas. Det kommer att bidra till att vi vidgar våra nätverk och relationer som i sin tur lägger grunden för öka samverkan kring innovation och utveckling på en mer samhällelig nivå – inte bara inom den egna organisationen, säger Jörgen Holmén.

– Vi hoppas att den fysiska mötesplatsen ska möjliggöra både planerade och mer spontana diskussioner där aktörer från olika delar av AKIS-systemet kan utbyta erfarenheter, identifiera gemensamma utmaningar och hitta nya samarbetsmöjligheter, säger Emma Hansson.

Förhoppningen är att lokal samverkan kring innovations- och utvecklingsfrågor kommer att stärkas. Med en gemensam målbild kring AKIS så blir det en mer samstämmig bild över hur man ska jobba tillsammans de kommande åren.

Vad krävs för att Nod Skara ska bli en framgång?

– Vi hoppas på att det är ett stort antal parter som vill delta och samverka med oss, säger Emma Hansson.

– Engagerade deltagare som viger sin dag till detta kommer skapa förutsättningarna att göra någonting riktigt bra tillsammans. Att erbjuda en digitalt uppkopplad nod innebär också ett stort ansvar med en stabil nätverksuppkoppling och att allas vår IT-tekniska utrustning är up-to-date. Vår IT-specialist Kent Karlsson kommer att vara på plats och säkerställa att tekniken i lokalen fungerar, säger Jörgen Holmén.

– Erfarenheten säger att vi trots allt behöver ha en backup-plan så att vi som träffas fysiskt kan arbeta ihop även vid tekniska utmaningar som inte går att lösa i nuet.

Publicerades