Landsbygdsnätverket
Kollage med två bilder. Till vänster: Porträttbild på landsbygdsminister Peter Kullgren. Till höger en traktor som kör på en åker.

Landsbygdsminister Peter Kullgren. Foto Ninni Andersson/Regeringskansliet samt Thomas Adolfsén/Scandinav

Regeringen presenterar satsningar för landsbygder

På en pressträff på måndagen presenterade regeringen satsningar för att förbättra villkoren för landsbygder. Det handlar bland annat om sänkt skatt för diesel som används inom jord,- skogs och vattenbruk, utbyggnad och underhåll av vägnätet samt bredbandsutbyggnad.

– Regeringen arbetar målmedvetet för att förbättra förutsättningarna för de som bor och verkar på landsbygden. Det handlar bland annat om att långsiktigt arbeta för konkurrenskraftiga villkor för det svenska jord- och skogsbruket, säger Peter Kullgren på pressträffen, som hölls tillsammans med infrastrukturminister Andreas Carlsson.

Den sänkta skatten på diesel till jord-, skogs- och vattenbruket kommer att vara noll kronor till och med december 2023.

När det gäller bredbandsutbyggnad satsar regeringen 600 miljoner kronor under nästa år, vilket innebär att det statliga bredbandsstödet uppgår till 1,3 miljarder kronor.

Andreas Carlsson menar att det finns en underhållsskuld för vägnätet och att regeringen därför satsar en miljard kronor på just vägunderhållet.

– Det kommer bidra till att förbättra framkomligheten i hela landet och trygga en konkurrenskraftig infrastruktur, säger Andreas Carlson.

Publicerades