Landsbygdsnätverket

Rester från textilindustrin kan bli läder. Foto: BeUBio.

Unga entreprenörer i Östersjöregionen hittar nya vägar inom bioekonomin

Hållbar kosmetika, växtbaserade alternativ till plast, nya produkter av kaffesump, snigelmedel. Nu finns det möjlighet att ta del av ett antal unga entreprenörers berättelser – om sina utvecklingsresor, inom bioekonomin i Östersjöregionen.

Projektet BeUBio, där Jordbruksverket är projektägare, har sammanställt ett antal unga entreprenörers berättelser om att hitta arbete, skapa innovationer och jobba med företagande inom den breda sektor som kallas för bioekonomi.

Berättelserna innefattar exempelvis företagande och initiativ baserade på te från vilda örter, nya produkter av kaffesump, alger till kor, snigelmedel, hållbar kosmetika, att sy om och ändra, minskat avfall i textilindustrin och växtbaserade alternativ till plast.

BeUBio är finansierat av Svenska institutet. Satsningen uppstod som ett resultat av Baltic Leadership Program – Bioeconomy and Youth ,initierat genom Jordbruksverkets roll som policysamordnare för Bioekonomi – Fiske och vattenbruk i EU:s strategi för Östersjöregionen.

Projektet genomförs i nära samarbete med Nordiska ministerrådets kontor i Vinius, Litauen, och projektpartners i Finland, Estland och Lettland.

Mer att läsa

BeUBio (engelskspråkig hemsida) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ladda ner en pdf med alla berättelser (English) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerades