Landsbygdsnätverket
Porträttbild av Ulla Frisk. På bilden har hon svart kavaj och ljusrosa läppstift.

Ulla Frisk berättar om innovationstävling Agtech Challenge som ska utveckla koncept för Sveriges alla företag inom lantbruk, trädgårdsnäring eller rennäring. Foto: Lisbeth Rauden

Hallå där Ulla Frisk

Ulla Frisk är projektledare på Hushållningssällskapets Agtech Challenge som lanseras nu i mitten av oktober.

Vad är syftet med Agtech Challenge?
– Syftet är att genom en innovationstävling utveckla koncept för Sveriges alla företag inom lantbruk, trädgårdsnäring eller rennäring. Målet är att öka lönsamheten och hållbarheten i Sverige genom innovation och digital utveckling.

– Koncepten kommer att visas publikt på de tre stora lantbruksmässorna Borgeby Fältdagar, Brunnby Lantbrukardagar och Öjeby Lantbruksmässa 2021 och vi räknar med att cirka 30 000 personer ska ha möjlighet att se koncepten.

Är det främst tekniska produktinnovationer ni efterlyser, eller finns det även utrymme för andra typer av innovationer?
– Alla typer av innovationer är välkomna så länge de kan skapa nytta för miljön och lönsamheten.

– Vi kommer att genomföra tävlingen i två steg. Ansökan kan göras av företag inom lantbruk, trädgårdsnäring och rennäring, företag från andra branscher såsom till exempel teknik och IT samt studenter och forskare från landets alla högskolor och universitet. Sedan kommer 15 team att väljas för att få fortsätta att utveckla sin idé eller utmaning.

Vilka fler är med i detta projekt?
– Vi har en mycket kunnig och professionell projektorganisation. Styrgruppen består av Cecilia Ryegård från Agrovektor, Sven Norup på Norups Gård, Karin Ahlberg Eliasson från Hushållningssällskapet Jämtland och Charlotte Norrman vid Linköpings Universitet.

– Arbetsgruppen består av olika kompetenser inom Hushållningssällskapet. Tävlingsjuryns ordförande är Bo Selerud, vd för HS Konsult och just nu håller vi på att nominera personer till hedersuppdraget som jurymedlem. Några personer som är klara för tävlingsjuryn kan vi presentera redan nu: Johan Ocklind Vadsbo Mjölk, Kristina Yngwe Riksdagen, Helena Silvander Tillväxtbolaget och Ulrik Wedelin Handelsbanken.

Hur finansieras projektet?
– Agtech Challenge finansieras av Jordbruksverket via Landsbygdsprogrammet. Vi behöver partners för att kunna erbjuda attraktiva priser till de vinnande teamen och en mediapartner. Dessutom kommer vi att ha ett nära samarbete med lantbruksmässorna samt flera olika samverkanspartners.

Tror du att Agtech Challenge kan leda fram till nya innovationsprojekt och ansökningar till exempelvis EIP-Agri?
– Det ska bli så spännande att se hur många team som ansöker om att få delta i tävlingen. Jag tänker att de som inte tillhör de 15 teamen som får tävla vidare, men vill utveckla sin idé eller utmaning kan få en möjlighet via EIP-Agri. Även de lag som går vidare kan ansöka om innovationsprojekt hos EIP-Agri.

Läs mer på Hushållningssällskapets webb om Agtech Challenge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades