Landsbygdsnätverket
Elmia Lantbruk Vinnare

Elsa Bertils, Åsa Larsson, Filippa Isaksson, Sara Pihl, Albin Johansson och Isak Höglund var det vinnande teamet. Foto: Nilla Nilsdotter-Linde

Innovativa idéer på Elmia

Det blev förslaget "Hållbar hästhållning" med studenterna Elsa Bertils, Åsa Larsson, Filippa Isaksson, Sara Pihl, Albin Johansson och Isak Höglund som vann innovationstävlingen på Elmia Lantbruk. De hade utvecklat en prototyp till självgående skottkärra för att underlätta mockning av hästhagar och ett utbildnings- och certifieringskoncept för hästägare. Syftet var att minska växtnäringsläckage till Östersjön.

Imponerande innovativa studenter avlöste varandra med sina presentationer på Stora scenen på Elmia Lantbruk. Först ut var studenter från SLU, Uppsala och Linköpings universitet som i mixade grupper jobbat med utmaningen minskat växtnäringsläckage till Östersjön. Deras tävling som började med ett 24-timmars innovationsrace på Vreta Kluster i början av september ingick i Interregprojektet Nutrinflow. Den grupp som vann får åka till Helsingfors och presentera sitt innovativa förslag på Nutinflows slutkonferens.

Jury Elmia Lantbruk

Foto: Nilla Nilsdotter-Linde

Framtidsverkstaden

Nästa omgång studenter kom från Biologiska Yrkeshögskolan och SLU, Alnarp och deras innovationstävling, Framtidsverkstaden, var betydligt intensivare. På tre timmar skulle de gruppvis föreslå smarta lösningar. Som resurspersoner hade de alla utställare och rådgivare på Elmia som kunde just deras ämne.

De hade kreativa lösningar som gällde skifte av åkermark mellan olika brukare, mobilt utemjölkningsstall och hur man får mer samarbete och växelbete med olika djurslag. Den kompetenta juryn bestod av Per Emgardsson, Land Lantbruk, Stefan Ljungdahl, Jordbruksaktuellt, Fredrik Stork, ATL och Lennart Wikström, Tejarps förlag.

Vara med och tävla

En tredje innovationstävling där Landsbygdsnätverket är involverad handlar om material för framtidens jordbruk. På Elmia informerade vi om utmaningen att hitta biobaserade och nedbrytbara material till odlingsdukar i frilandsodling. Målet är att minska både nedskräpning av plast och att komma ifrån fossilbaserade plaster. Är du intresserad av att delta i tävlingen så hittar du mer information på Wargon Innovations webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inger Pehrson EIP-Agri

Foto: Malin Emmoth

Publicerades