Landsbygdsnätverket

Sätt oss på kartan - om platsmarknadsföring #93

Ishotellet i Jukkasjärvi, Surfbukten i Östersund och Halifornia i Varberg. Tre exempel där man lyckats göra sin bygd känd. På dessa ställen har man jobbat med det som kallas placebranding eller platsmarknadsföring. Det går ut på att stärka en plats för att locka fler invånare, investeringar och etablering.

I detta avsnitt av Landet träffar vi två proffs på ämnet från två spännande satsningar nominerade till tävlingen Placebrander of the Year 2019.

Det handlar mycket om autenticitet, om man kallar sig platsmarknadsförare ska man akta sig för att hävda att sin egen plats är bättre än någon annan. Våran plats har sina egenheter och det är viktigt att man plocka fram dem, sätter fingret på och beskriver dem.
- Johan Ranbrandt

Känslan av och attityden till landsbygden är väldigt viktig för att skapa en attraktiv plats. Både för att locka människor utifrån, men också för att skapa en stolthet för att tillhöra platsen man bor på.
- Eva Jilkén

Medverkande

Eva Jilkén, projektledare för Vi landsbyggare, Leader Höga kusten och Johan Ranbrandt, entreprenör och medgrundare av Gomorron Östersund som står bakom projektet Jämtland Calling. Reporter: Peter Gropman

Kategori

Innovation & utveckling, Kultur & normer, Företagande & förutsättningar

Utgivningsdatum