Landsbygdsnätverket

Lokalt ledd utveckling

Programperioden 2014-2020 går mot sitt slut. I landets alla leaderområden pågår ett febrilt arbete med att få klart projekt för beslut, stötta projekt som pågår och utvärdera perioden som har varit.


Samtidigt börjar även förberedelser inför programperioden 2021-2027 och med det uppstår en rad frågor, bland annat: Inom vilka geografiska områden ska vi samarbeta? Hur bygger vi upp ett starkt och aktivt partnerskap? Hur får vi till en bred förankring inför strategiskrivandet? Hur kan unga och nyanlända bli en självklar del i arbetet med lokalt ledd utveckling?

 

Vi kommer här löpande dela med oss av erfarenheter och förmedla tips från er som arbetar med frågorna. Håll utkik!

Att bygga partnerskap

 

Porträtt på Roland Haapalahti. Klicka på bilden för att komma till artikeln där han intervjuas.

Tornedalen 2020
"Vi fick en bra acceptans från början"


Leaderområdet Tornedalen 2020 omfattar fyra kommuner på en yta av
24 000 kvadratkilometer. Att då ta fram en lokal utvecklingsstrategi med ett brett och aktivt partnerskap skulle därför kunna vara en utmaning. Men området lyckades få till en både bred och aktiv delaktighet i sin mobilisering inför 2014-2021.


LÄS MER

Porträttbild på Lena Denielsson. Klicka på bilden för att komma till artikeln där hon intervjuas.

Sydostleader

”De fick känslan av att det egna arbetet är viktigt”

 

När Sydostleader bildades inför den nuvarande programperioden var det viktigt att få ett lika stort engagemang från de två sammanslagna områdena. Genom att säkerställa ett underifrånperspektiv, involvera drivna personer och ha en öppen dialog fick man till en bra delaktighet i strategiarbetet.

LÄS MER

Porträtt på Christina Lindfors.  Klicka på bilden för att komma till artikeln där hon intervjuas.

Dalälvarnas utvecklingsområde
”Handlar om att vara nyfiken på personer du möter”


Inför nuvarande programperiod hade Dalälvarnas utvecklingsområde en ambitiös plan med workshops i var och en av områdets tio kommuner. Och det är något man inte ångrar idag. Resultatet blev ett underifrånperspektiv genomsyrar hela strategin och där allmänhetens behov har fått visa vägen.

LÄS MER

Porträtt på Emma Stigson.  Klicka på bilden för att komma till texten med tips från gruppen för Ung inkludering.

Ungagruppen tipsar:
Så kan ni inkludera unga


Bryt ner mentala hinder, våga fråga och utgå från att unga är intresserade av att påverka. Det är några av tipsen som Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för Ung inkludering lyfter inför arbetet med att ta fram lokala utvecklingsstrategier för 2021-2027. Många leaderområden har lång erfarenhet av att engagera unga men flera uttrycker samtidigt att gruppen är svår att nå.

LÄS MER

Theory U: Involvera så många som möjligt

Det europeiska landsbygdsnätverket ENRD genomförde den 4 juni 2020 en träfflänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med erfarenhetsutbyte kring Leaders och LAG:s roll. Temat var Maintaining and widening stakeholder engagement (Upprätthålla och bredda intressenters engagemang). På träffen presenterade Mireille Groot Koerkamp, verksamhetsledare för LAG Salland i Holland, en metod som kallas Theory U. Hennes eget leaderområde använde metoden när de tog fram sin utvecklingsstrategi inför programperioden 2014-2020. Metoden innebär bland annat att försöka involvera så många som möjligt i arbetet, att skapa en positiv atmosfär och att uppmuntra till att se en plats med nya ögon.

Se presentationen här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du även höra Mireille själv berätta till presentationen? Ladda ner presentationen med ljudspår här.Powerpoint

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU