Landsbygdsnätverket
Elden brinner i vedeldad pizzaung. Någon tar ut en pizza ur ugnen med hjälp av en spatel.

Här pågår det pizzabakning. Men varifrån kommer osten på pizzan? Bilden är från kampanjfilmerna Svensk ost på pizzan.

Kampanj: Svensk ost på pizzan

I maj medverkar Landsbygdsnätverket på Ostfestivalen i Stockholm med kampanjen Svensk ost på pizzan. Bakom initiativet står Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Svenska råvaror i privata restauranger med representanter från Hushållningssällskapet, Länsstyrelsen samt LRF. Genom att lyfta frågan på Ostfestivalen är syftet att få fler att börja fråga efter just svensk ost på pizzan.

Kunskapsartiklar och kampanjfilmer

Fokus på råvaran – Ostfestivalen


Den 13-15 maj är det åter dags för Ostfestivalen i Stockholm. Som vanligt blir det en manifestation över svensk ostkultur, dess bredd och alla de mervärden den medför. Samtidigt sätter den fingret på en viktig samhällsfråga: den svenska livsmedelsförsörjningen och betydelsen av svenska råvaror och svensk mjölkproduktion.

Läs hela artikeln här. Öppnas i nytt fönster.

En grupp människor i snön som jublar.

Svensk ost – för miljö, matförsörjning och jobb


Vi svenskar äter årligen 14 miljoner kilo pizzaost – och merparten av den är importerad. På Ostfestivalen ska istället den svenska osten lyftas fram med alla dess fördelar för miljö, företagande och jobb på landsbygden, livsmedelsförsörjning och djurvälfärd.

Läs hela artikeln här. Öppnas i nytt fönster.

Svensk ost på pizzan

– två kampanjfilmer


Visste du att vi äter en halv miljon pizzor varje dag i Sverige?!

SE film 1 på facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur kan svensk ost på pizzan göra skillnad?

SE film 2 på facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vårt scenprogram på Ostfestivalen

Landsbygdsnätverket medverkar på scenen på Ostfestivalen, på Münchenbryggeriet i Stockholm, 13-15 maj.

Fredag 13 maj, kl.16.30

Vi pratar om möjligheter och utmaningar som finns med att använda mer svensk ost på de 500 000 pizzor som vi varje dag äter i Sverige. Att fråga efter svensk ost är ett sätt att bidra till ökad produktion av mjölk och ost i Sverige, och i förlängningen till en stärkt försörjningsförmåga för livsmedel. Att kunna producera den mat som behövs utan att vara alltför beroende av råvaror från andra länder är en viktig del av vår krisberedskap.
– Varför använder vi så mycket importerad ost på pizzorna – finns det ingen bra svensk pizzaost? Och hur kan politik och den svenska livsmedelsstrategin bidra till mer svensk ost och stärkt livsmedelsförsörjning?


Med på scenen finns Lena Eckerdal Rimsten, Näringsdepartementet, Christer Lundin, Arla och Eva Sundberg, Landsbygdsnätverket.


Lördag 14 maj, kl.14.00
Att fråga efter svensk ost är ett sätt att bidra till ökad produktion av mjölk och ost i Sverige, och i förlängningen till en stärkt försörjningsförmåga för livsmedel. Men det handlar också om att servera god mat med bra råvaror, inte minst de goda inhemska ostar som vi har. Det finns några frågor som vi gärna vill ha svar på:
  • Hur beter sig svensk ost på pizzan?
  • Varför använder vi inte mer svensk ost på pizzan?
  • Är konsumenten beredd att betala för svensk ost på pizzan?
Med på scenen finns representant från kocklandslaget, Sofia Alriksson, Hushållningssällskapet, Lotta Hovhammar, Från Sverige och Eva Sundberg, Landsbygdsnätverket.


Söndag 15 maj, kl.11.30

Varför ska konsumenterna ställa frågan om svensk ost till pizzabagarna? Vad kan mejerierna göra i frågan? Hur mycket mer skulle vi behöva betala per pizza för att få svensk ost på pizzan?


Med på scenen finns representant från kocklandslaget tillsammans med Jan Bertoft, Sveriges Konsumenter och Eva Sundberg, Landsbygdsnätverket.

Publicerades