Fisk och fiske – Vad är det som gäller? är en skrift som vänder sig till personer som ansvarar för inköp av fisk och annan sjömat i restauranger och offentliga kök. Även den som är allmänt intresserad av fiske och vattenbruk har glädje av att ta del. Skriften kom ut första gången för ett år sedan och nu finns den i en uppdaterad version, 2020.
Landsbygdsnätverkets projekt MATtanken har under hösten genomfört två webbinarier: »Bättre mat för bättre vård – nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus och »Säkert vildsvinskött i offentliga kök. Webbinarierna har spelats in och finns att ta del av i efterhand.
Europeiska kommissionen har påbörjat en process för att ta fram en långsiktig vision för landsbygderna. Den ska ge bästa möjliga förutsättningar för en hållbar utveckling. Nu behövs förslag från landsbygdernas invånare för att visionen ska spegla den utveckling som önskas.
Många lyfter sociala innovationer som en potentiell lösning på flera av våra stora samhällsutmaningar. Anders Bro, utvecklingsledare Region Örebro län, berättar om arbetet med partnerskapet för sociala innovationer.
Blå mat - Centrum för framtidens sjömat är en av fyra centrum för hållbarhet och konkurrenskraft inom livsmedelssystemet som beviljats medel från det statliga forskningsrådet Formas i november. Det är 48 miljoner kronor som går till Blå mat och ett stort antal deltagande parter runt om i landet.
Hälften av de unga känner sig inte inkluderade och behövda. I det här avsnittet av Landet vill vi lyfta unga som del av landsbygdspolitiken och lyfta vilka insatser och resurser som behövs för att de ska göras delaktiga i samhällsutvecklingen.
Innovationscenter för landsbygden vill ge växtkraft till företag i landsbygder och samtidigt matcha ihop dem med andra aktörer. Helena Kurki, verksamhetsledare, menar att det finns en urban norm när det gäller innovationer men tror att det finns sätt att underlätta för företagen.
Hur kan vi ta vara på de ungas perspektiv som en resurs? Och hur leder det till bättre beslut och klokare investeringar? I webbinariet den 1 december presenterar Linus Wellander MUCF:s nya modell för rättighetsbaserat ungdomsperspektiv.
"Krav på ursprung får inte ställas i offentlig upphandling, samtidigt finns ambitionen att öka andelen närproducerat i de offentliga köken. För att få ihop den ekvationen har några kommuner valt att köpa in sig i andelsjordbruk." Så inleds reportaget i Jordbruksaktuellt (nr 20, 2020)
I måndags höll Näringsdepartementet med landsbygdsministern och statssekreteraren i spetsen det tredje sakrådet om nästa periods jordbruks- och landsbygdspolitik. Syftet var att informera om läget i arbetet med den nationella strategiska planen som ska beskriva hur vi i Sverige vill genomföra politiken.
Vattenbruk i form av landbaserade fiskodlingar med recirkulation av vatten, så kallade RAS-odlingar, kan bidra till att Sverige uppnå högre självförsörjningsgrad på odlad fisk. Dessutom kan produktionen av sjömat öka på ett hållbart sätt. Välkommen till ett webbinarium som handlar om vattenbruket, innovationer och det nytänkande som krävs för en hållbar utveckling för branschen. Föredragshållare är Joel Oresten, civilingenjör och företagsledare, och Kristina Snuttan Sundell, professor i zoofysiologi.
På Kustfiskarelyftets seminarium Från hav till fat, som koordinerades från Sundsvall den 22 oktober, var temat den kritiska situationen för det lokala kustfisket i södra Bottenhavet. Det handlade även om konsekvenserna för turismföretag i kustsamhällen och fiskelägen.
Att förvandla en traditionell turistanläggning till ett designhotell i trädtopparna är en minst sagt djärv satsning. Men makarna Lindvall i Harads hittade rätt samarbetspartners och rätt kunder och idag är det runt 20 familjer som livnär sig på Tree Hotel och dess kringverksamheter.
Lantbrukaren ska få betalt för sin kolinlagring. Projektet utvecklar en plattform för att bidra till att lösa klimatkrisen och öka lönsamhet i svenskt jordbruk.