Landsbygdsnätverket
Ashkan Fardost i kostym mot blå bakgrund

Ashkan Fardosts sträcker sig över 8 000 år, från forntidens människa till mänsklighetens framtid. Det är en blandning av filosofi, sociologi, antropologi och teknik som ligger till grund för en kraftfull analys av nutid och framtid. Foto Mikael Sjöberg

#107 Ashkan Fardost - om apor, gårdar, gudar och robotar

Vad har apor, gårdar, gudar och robotar att göra med nutid och framtid? Det kommer forskaren och föreläsaren Ashkan Fardorst att svara på i detta avsnitt av podden Landet. Han tar oss från det att lantbruken revolutionerade våra samhällen till den allt snabbare tekniska utvecklingen vi lever i idag.

Medverkande:
Ashkan Fardost, föreläsare, musiker och forskare

Om du tar en talande apa som springer runt på en sten i rymden, med spegelvända tummar, alltså vi. Om du ger dem jordbruk och en gud de kan tro på och en informationsteknologi som gör att de kan ackumulera information över generationer. Ja, då kommer det att poppa ut en civilisation!

Sedan vi blev en civilisation har majoriteten av människor varit bönder och hållit på med matproduktion. Ju modernare vi blir desto mer verktyg och maskiner uppfinner vi. Nu är det bara några procent som sysslar med matproduktion. Det finns en stor risk, eller möjlighet, att överflödsproduktionen sakta men säkert tas över av robotar. Så frågan är vad många människor ska göra när det här skiftet sker.

Publicerades