Landsbygdsnätverket
Mikael Strömberg, forskare och författare

Teaterforskaren och författaren Mikael Strömberg i podden Landet om buskis och landsbygdernas roll i genren. Foto: Johanna Hillgren

#109 Älskad och hatad - om buskis och landsbygdernas roll

Den är både älskad och hatad – buskisen! Genren fick ett uppsving på 90-talet genom halländska komikerduon Stefan och Krister och har förvaltats vidare av tv-serien ”Ut i bögda”. Landsbygderna är en viktig ingrediens i buskisen och i detta avsnitt diskuterar vi genren med teaterforskaren Mikael Strömberg, som i dagarna kommer ut med en bok i ämnet.

Medverkande:
Mikael Strömberg, teaterforskare vid Göteborgs universitet och författare till boken Buskis - folkligt och underhållande.

En del av kritiken mot buskisen har handlat om att man gör sig lustig över landsbygdens original. Men det har aldrig funnits ett intresse av att göra sig löjlig över någon utan man har hittat de här starka och kraftfulla och roliga originalen och använt dem som en positiv kraft.

Landsbygden är en central del för Stefan och Krister, de hämtar inspiration från landsbygden och de gör det på ett intressant sätt. De tar både gamla skillingtryck och bondkomiska visor men de skriver också nytt material som de baserar på den landsbygd som de har omkring sig.

Publicerades