Landsbygdsnätverket
Sven-Erik Bucht

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht trycker på att landsbygdspropositionen som just släppts handlar om handfasta åtgärder. Foto: Maria Soläng

24 minuter med Sven-Erik Bucht - om landsbygdspropositionen #53

Möt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i podden Landet. Det är dags att prata om regeringens landsbygdsproposition som precis släppts. En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder – för ett Sverige som håller ihop. Så heter propositionen med förslag om ny landsbygdspolitik som regeringen nu hoppas få igenom i riksdagen.

Riktningen på regeringens landsbygdspolitik ska innebära ett tydligt fokus på att skapa förutsättningar för landsbygderna att utvecklas. Det satsas 1,5 miljarder mellan 2019–2020 och därefter 400 miljoner årligen på att förverkliga merparten av det som kom fram i landsbygdskommitténs förslag. Och nu blir det verkstad. Det är landsbygdsministern tydlig med.

- I den här propositionen så ska vi komplettera de långsiktiga målen med massa verkstadsgrejer så det händer saker där ute. Det kan givetvis behövas organisatoriska förändringar också men i det här skedet har vi prioriterat; nu ska det hända saker. Det här ska märkas, säger Sven-Erik Bucht.

I avsnittet besvarar han också kritiken om varför Landsbygdskommitténs kanske starkaste påpekande om en förordning som tvingar fram ansvar för landsbygdsutveckling inom de statliga ansvarsområdena, en slags landsbygdssäkring av politiska beslut, inte finns med i propositionen.

- Det handlar inte om att få en ny funktion på plats, det handlar om att få verkstad där ute på landsbygden. Det är därför den här propositionen är väldigt inriktad på verkstad, säger Sven-Erik Bucht.

Medverkande i Landsbygdsnätverket podd Landet:
Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister
Journalist: Ida Lindhagen

Ni kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appar som Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats., Stitcher Länk till annan webbplats., CastBox Länk till annan webbplats. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Sök på: Landet Podcast. Samtliga avsnitt samlas även på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.. På sociala medier hittar ni vår podd via #PoddenLandet.

Publicerades