Landsbygdsnätverket

Åkturen – andra säsongen för nytt kollektivtrafikkoncept på landsbygden

Just nu är hållbara transporter högt uppe i den politiska debatten. Vad betyder det för landsbygdsutvecklingen, besöksnäringen och friluftslivet? I Varbergs kommun testas nu en hop on – hop off busslinje för andra året i rad: Åkturen.

Åkturen bygger på den välkända principen från storstädernas sightseeingbussar med stopp vid besöksmålen och guidning ombord, men är anpassad till landsbygdens unika förutsättningar. Säsongsbusslinjen knyter ihop Varbergs innerstad med Världsarvet Grimeton Radiostation och friluftsområdet Åkulla bokskogar – ett av Sveriges främsta bokskogsområden med 12 naturreservat, vandringsleder och ett flertal kommersiella besöksmål. Biljettsystemet och tidtabellen är utformat så att det ska vara smidigare för besökaren att ta bussen än bilen.

Varbergs kommun och Länsstyrelsen står bakom projektet som har tagits fram i nära samarbete med ett tiotal stora och små besöksmål längs linjen och Hallandstrafiken. EU:s landsbygdsfond står för lejonparten av finansieringen enligt Leadermetoden – kommun, länsstyrelsen och övriga projektpartners har bidragit med arbetstid.

Projektgruppen är nöjd med fjolårets resultat: över 4000 passagerare, dvs i genomsnitt 12 passagerare per busstur. Nu är bussen igång igen! Har du vägarna förbi Halland i sommar är du välkommen att testa Åkturen - den 15/6 – 18/8 blir det fyra avgångar dagligen. Har du funderingar kring temat eller är du redan igång med ett eget projekt är du välkommen att höra av dig – då kan vi kanske lära av varandra och försöka hitta lösningar på frågor så som en långsiktig finansiering av insatserna.

Mer information

Om Åkturen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om finansieringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontaktpersoner

Ulrika Rylin, landsbygdssamordnare, Varbergs kommun, ulrika.rylin@varberg.se

Conradin Weindl, friluftsstrateg, Länsstyrelsen i Hallands län, conradin.weindl@lansstyrelsen.se

Publicerades