Landsbygdsnätverket
Inger Pehrson och Patrik Ohlsson

Sverige förbuskas. Vad ska vi göra? I podden Landet diskuterar Inger Pehrson och Patrik Ohlsson om olika lösningar. Foto: Ida Lindhagen

Artonde avsnittet av podden Landet - Bushresor mot förbuskning

Visste du att på tio år har nästan en femtedel av Sveriges värdefulla betesmarker förlorat sina värden? Det går att ändra på. Bushresan går genom Sverige till igenväxta hagar, långt bort från Astrid Lindgren-idylliska öppna landskap, för att visa vikten av att det finns företag med betande djur i hela landet. Hur illustrerar vi på bästa sätt att samhället är beroende av lönsamma lantbruksföretag?

I dagens avsnitt fördjupar vi oss i betydelse av öppna landskap vad gäller arbetstillfällen, artrikedom, turism, rekreation och produktion av livsmedel av hög klass.

– Vi fick göra det lite mer brutalt, ta ett annat pedagogiskt grepp, för att visa hur fruktansvärt tråkigt det blir när betande djur har försvunnit, säger Inger Pehrson.

– Om man börjar i den änden där 254 arter är rödlistade i gräsmarkerna och vårt enda sätt att rädda dem är lönsamma lantbruksföretag. Då tycker jag att vi har lyckats illustrera hur beroende samhället är, säger Patrik Ohlsson.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:

Inger Pehrson, initiativtagare till bushresorna och ansvarig för årets resor.

Patrik Ohlsson, nötköttsproducent och orförande för LRF Värmland.

Journalist: Ida Lindhagen

Du kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appen Pocket Casts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sök på: Landet Podcast
Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet.

#PoddenLandet i sociala medier #Bushresan

Publicerades