Landsbygdsnätverket
Gunilla Sondell och Linus Ljungström gästar årets sista avsnitt av podden Landet. Foto: Ida Lindhagen.

Förläggaren Gunilla Sondell och litteraturvetaren Linus Ljungström gästar årets sista avsnitt av podden Landet. Foto: Ida Lindhagen.

Både idealiserad och dyster - om landsbygden i litteraturen #73

Vilken plats har landsbygden i litteraturen? I årets sista avsnitt av Landet gör vi en djupdykning i böckernas värld för att ta reda på hur landsbygden har speglats över tid och hur dagens landsbygdsskildringar ser ut.

I avsnitt #65 handlade podden Landet om hur svensk landsbygd porträtteras på film och TV. Nu har turen kommit till litteraturen. Tillsammans med förläggaren Gunilla Sondell och litteraturvetaren Linus Ljungström reder vi ut vilken plats landsbygden faktiskt har - och har haft - i litteraturen. Hur ser dagens litterära landsbygdsskildringar ut? Och märks den urbana normen även i böckernas värld? Våra gäster delar dessutom med sig av sina bästa boktips på temat landsbygdskildringar.


Medverkande:
Gunilla Sondell, förläggare på Norstedts förlag
Linus Ljungström, litteraturvetare Uppsala Universitet

Det ser man i den moderna landsbygdslitteraturen, konflikten mellan nytt och gammalt. En slags svek att inte ta vid där generationer tidigare brukat.
– Gunilla Sondell

Det går lite upp och ner mellan å ena sidan en mer idealiserad bild av landsbygden och sen kommer en mer socialrealistisk eller dyster eller misströstande bild och att de går lite om varandra.
– Linus Ljungström

Publicerades