Landsbygdsnätverket
Camilla Lehorst, Liisa Saarenmaa och Hans-Olof Stålgren

Vilka möjligheter ger den bioekonomiska utvecklingen på våra landsbygder? Det diskuterar Camilla Lehorst, Liisa Saarenmaa och Hans-Olof Stålgren i veckans avsnitt av Landet. Foto: Ida Lindhagen

Det fossila är över – om den nya ekonomins möjligheter i podden Landet #42

I ett bioekonomiskt samhälle används förnybara råvaror från jorden, skogen och havet i stället för fossila bränslen och material. På så sätt skapas tillväxt medan klimatpåverkan minskas. Så vad betyder begreppen cirkulär ekonomi och bioekonomi? Och hur kan de svenska landsbygderna bli vinnare i denna nästa ekonomiska våg? Lyssna på våra gäster när podden Landet pratar bioekonomi.

Med i detta avsnitt finns Camilla Lehorst, projektledare samverkansgruppen cirkulär och biobaserad ekonomi på Näringsdepartementet, Hans-Olof Stålgren kanslirepresentant på Landsbygdsnätverket som även arbetar med EU:s strategi för Östersjöregionen och Liisa Saarenmaa, biträdande avdelningschef på jord- och skogsbruksministeriet i Finland.

– Utan Landsbygd skulle vi inte ha biomassaråvara, så landsbygden har en jätteviktig roll i bioekonomin, säger Liisa Saarenmaa. Vi har stora bioresurser här i norden och vi har en lång tradition av att förädla dem, så på det sättet har vi också kunskap.

Att göra avtryck globalt

Sverige, och resten av norden, har goda förutsättningar att driva utveckling av hållbarhet. Här finns gott om naturresurser, skickliga innovatörer och viljan att satsa på ett fossilfritt samhälle.

– När det gäller den cirkulära ekonomin, så har vi ju otroliga affärsmöjligheter nu, säger Camilla Lehorst. Jag ser nya möjligheter att bo och verka på landsbygderna även utan att vara jordbrukare eller skogsbrukare.

– Industrins möjligheter att växa. Och för att göra det även på längre sikt så handlar det om att ställa om till en biobaserad ekonomi. Oljan är inte framtiden.

Innovation ett måste

Bioekonomi kollage

Bioekonomi är egentligen inget nytt men den har gett mer synlighet åt landsbygderna. För att ligga väl till behövs små och medelstora företag då de kan ta en risk och vara mer innovativa än de stora traditionella företagen menar Liisa Saarenmaa.

– Det finns många möjligheter för Landsbygden när vi går över till bioekonomi och ett kolneutralt samhälle.

Utmaningar finns

– Jag tror att det finns en risk att Landsbygden ses som en råvaruproducent som exporterar oförädlad råvara till några industricentra nära städer, säger Hans-Olof Stålgren.

– Jag å min sida kan se en utmaning i att omsätta forskningen till praktisk verkstad, att skala upp goda idéer, säger Camilla Lehorst.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Camilla Lehorst, projektledare Näringsdepartementet
Hans-Olof Stålgren, kanslirepresentant på Landsbygdsnätverket
Liisa Saarenmaa, biträdande avdelningschef på jord- och skogsbruksministeriet i Finland. 

Hitta oss och lyssna när du vill

Du kan lyssna på podden genom att spela upp den här nedan.
Prenumerera på Landet genom att ladda ner exempelvis appen Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats. och sök på: Landet.
På Facebook hittar du också PoddenLandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Alla avsnitt finns samlade på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.

Publicerades