Landsbygdsnätverket
Maria Gustafsson, verksamhetsledare för Landsbygdsnätverket, hälsar välkommen.

Maria Gustafsson, verksamhetsledare för Landsbygdsnätverket, hälsar välkommen.

Entreprenörskap i fokus på nationell leaderträff

Landsbygdsnätverket arrangerar årligen nationella träffar för alla som arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden. Med en makalös utsikt över Sollefteå och Ångermanälven bjöd Landsbygdsnätverket och Leader Höga Kusten in till en träff där de flesta av landets leaderområden var representerade.

Träffen inleddes med en välkomsthälsning från Landsbygdsnätverkets verksamhetsledare Maria Gustafsson och Jonny Lundin, ordförande för Leader Höga Kusten. I inledningen fick deltagarna skapa ordmoln via sina smarta telefoner och plattor där de skulle ange vilken största utmaningen för att genomföra arbetet med Leader just nu.
– Som väntat blev de vanligaste orden handläggning och byråkrati som vid uppstarten av den här programperioden varit problematisk för väldigt många. Vi frågade sedan deltagarna vilka förväntningarna var inför träffen och då blev orden inspiration, nätverkande och erfarenhetsbyte störst. Så nu får vi hoppas att vi kan infria förväntningarna, sa Beata Allen som var projektledare för träffen.

Jerry Engström, som är en entreprenör med bakgrund inom marknadsföring för stora varumärken som Dove och Fjällräven och grundare av FriluftsByn, var inbjuden för att tala om hur vi marknadsför våra landsbygder. Han tryckte på vikten av att särskilja sina värden i marknadsföringen.
– Samsyn, särskiljning och samarbete är grunden för att få igenom ett budskap. Hitta en spets och stick ut! Använd fotografier och berätta om vad du är bra på och se till att du har en tilltalande webbplats, uppmanade Jerry Engström.

Erfarenhetsutbyte

En serie med tre workshoppass där deltagarna fick vandra mellan tre olika teman var ett nytt sätt att jobba för Landsbygdsnätverket vilket gjorde att samtliga deltagare kunde ta del av alla goda exempel. I varje workshop presenterade nämligen olika inspiratörer tre olika perspektiv vilket gjorde att man totalt fick med sig nio goda exempel.
– Det här var verkligen ett givande sätt att jobba på. Nu fick alla som var med på workshopparna lyssna till och samtala kring bra exempel inom de olika temana, Leader i praktiken, Innovativa partnerskap som leder till sysselsättning och Attityder gör skillnad, förklarade Beata Allen.

Den andra dagen inleddes med ett pass som kallas för walk & talk. Där fick deltagarna röra sig fritt i grupper och samtidigt tala om satsningar kring entreprenörskap, sysselsättning och företagande. Samtalen summerades sedan och skickades in digitalt till en redaktion där ett par av exemplen sedan lyftes inför alla deltagare. Ett av dem var ”Bonde söker personal" med stöd från socialfonden.
– Vi matchade nyanlända med intresse för gröna näringar med lantbrukare med behov av ny arbetskraft. Det finns många med utländsk bakgrund som tidigare jobbat inom de gröna näringarna och det finns även de som inte har den bakgrunden men som ändå vill lära sig mer om gröna jobb, sa Emma Häggberg från Leader Nordvästra Skaraborg.

I ett avslutande soffsamtal fick sju landsbygdsentusiaster sammanfatta intrycken från dagarna och prata om lokal utveckling på riktigt.
– Vi tror på metodiken med leadermetoden – underifrånperspektiv, den lokala förankringen och partnerskapet – de skapar de här grymma resultaten som håller. Och det vill vi se i nästa programperiod att det utvecklas ytterligare, sa Ulrika Holmgren från Jordbruksverket om framtiden för arbetet med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden.

Leader skapar jobb

Kulning till leaderträff

I dagarna kommer all dokumentation från träffen att finnas tillgänglig på vår sida
www.landsbygdsnatverket.se/leadertraffen

 

Publicerades