Landsbygdsnätverket
Arvid Stiernström, Cecilia Waldenström och Kjell Hansen

Arvid Stiernström, Cecilia Waldenström och Kjell Hansen om sin forskning kring hur myndigheter och civilsamhälle har skött asylmottagandet i veckans podd av Landet.

Ett bra mottagande – människor och myndigheter. Podden Landet #30

Dagens befolkningsökning på landsbygden beror till stor del på immigration. Därför ska vi nu fördjupa oss i asylmottagande i landsbygder. Med rykande färsk forskning ska vi titta närmare på hur kommun och civilsamhälle har skött asylmottagningen. Den här gången i Hedemora, Leksand och Falun. Så har kommunerna gjort det de ska? Och vad har vi i civilsamhället bidragit med i en tuff situation? Och vad tar vi med oss in i framtiden? Hör forskarna Kjell Hansen, Cecilia Waldenström och Arvid Stiernström från SLU i Uppsala presentera och diskutera sina resultat.

– Kommunerna säger själva att deras mål är att göra det så bra att flyktingarna väljer att stanna kvar, säger Kjell Hansen, universitetslektor i landsbygdsutveckling, SLU Uppsala. Det handlar ju om att få behålla service, både offentlig och kommersiell service.

– När det kom flyktingar till de här platserna så svarade civilsamhället och kommunen väldigt tydligt att nu måste vi lösa saker här, säger Arvid Stiernström, forskningsassistent och ansvarig för fältarbetet. Vi ställde frågan om det kommer en ny kris skulle ni klara av det då? Och ingen har sagt nej.

– Det har skett en ny vitalisering av föreningslivet som har fått en ny uppgift. Men sen har ju kommunerna sett en möjlighet med en ökad befolkning. En yngre befolkning och en välutbildad befolkning, förklarar Cecilia Waldenström som är universitetslektor i landsbygdsutveckling på SLU i Uppsala. Det offentliga har skött sitt och civilsamhället sitt. Det offentliga kräver inte att civilsamhället ska göra det de inte fixar.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Kjell Hansen, Universitetslektor i landsbygdsutveckling
Arvid Stiernström, Forskningsassistent och ansvarig för fältarbetet
Cecilia Waldenström, Universitetslektor i landsbygdsutveckling

Journalist: Ida Lindhagen

Följ Landet - podden bortom storstan på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Du kan lyssna på podden genom att spela upp den här nedan. Du kan också prenumerera på våra avsnitt genom att ladda ner exempelvis appen Pocket Casts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sök på: Landet

Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet

Publicerades