Landsbygdsnätverket
Klimatbilder

Få klimatkoll med podden Landet

Efter en sommar av extrem värme med dåliga skördar och nödslakt av djur till följd av torkan har diskussioner om klimatfrågan åter tagit fart. I sex avsnitt tar podden Landet med dig i en djupdykning i olika frågor kopplade till klimatet.

Landet har under säsongen fördjupat sig i allt ifrån krisberedskap, framtidens matproduktion, smart jordbearbetning till hur landsbygderna kan vara lösningen på en mer hållbar livsstil. Här listar vi de populäraste poddarna inom klimatområdet.

Landsbygden levererar hållbart - om klimatomställningen #39

Landsbygden blir allt viktigare i en värld som tar hand om klimatfrågan. Transporter, industri, bostäder, jordbruk och skogsbruk har hög förändringspotential. Så vad har landsbygderna som städerna inte har när det kommer till rädda klimatet och varför kan det vara lättare att leva klimatsmart på landet.

Mätta många miljömedvetet – om framtidens lantbruk #41

En livsmedelsproduktion som inte försämrar miljön men samtidigt bidrar till att försörja Sveriges och världens befolkning med mat. Hur ser den ut? Lyssna när podden Landet tar sig an det svenska lantbruket och dess framtid som föregångare i den omställning som ligger runt hörnet.

Det fossila är över - om den nya ekonomins möjligheter #42 

I ett bioekonomiskt samhälle används förnybara råvaror från jorden, skogen och havet i stället för fossila bränslen och material. På så sätt skapas tillväxt medan klimatpåverkan minskas. Men vad betyder begreppen cirkulär ekonomi och bioekonomi? Och hur kan de svenska landsbygderna bli vinnare i denna nästa ekonomiska våg?

Smartare mat - vad äter vi i framtiden? #56

I framtiden måste vi producera mer mat med mindre resurser. Det kräver smartare mat och nya innovationer. Det är dags att utnyttja hela livsmedelskedjan på ett mer hållbart sätt. Men vad betyder det i praktiken? Och vad kommer vi egentligen att äta i framtiden?

Hur länge räcker maten - egentligen? - om krisberedskap #61

Landet reder ut varför vi kommer att få svårt med matproduktionen om kriget eller krisen kommer. Finns det någon som helst chans att producera den mat vi behöver inom landets egna gränser? Samtalet bjuder också på förslag på vad du och jag kan göra för att öka vår egen och samhällets krisberedskap.

Smart tillage - för jordens skull #37 Öppnas i nytt fönster.

Smart tillage är det engelska begreppet för så kallad smart jordbearbetning inom lantbruk, ibland kallat plogfritt eller plöjningsfritt jordbruk. Landet fördjupar sig i hur det går att kombinera metoder för miljö- och klimathänsyn med en lönsam produktion.

Podden Landets logotyp

Publicerades