Landsbygdsnätverket
Johanna Nilsson och Maria Lillieström

Johanna Nilsson och Maria Lillieström från kunskapsplattformen Härifrån slår hål på fem myter i podden Landet.

Fem myter om landsbygden - dags att nyansera bilden #58

Myterna om landsbygden är många. Att det är i stan det råder störst öppenhet och mångfald och att det är där alla smarta innovationer och uppfinningar föds är två. Andra handlar om att det är i staden det går att leva hållbart och att folk flyttar till dit för att servicen försvinner på många håll.

Podden Landet bestämde sig för att slå hål på och nyansera några av de vanligaste myterna om den svenska landsbygden. Till hjälp tog vi ekonomerna Johanna Nilsson och Maria Lillieström som driver kunskapsplattformen Härifrån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En plattform där forskning, artiklar, filmer och radioprogram har samlats ihop och som handlar om platsens betydelse och den territoriella maktordningen.

- Den är ju så rotad att den inte ens betraktas som en myt utan ren fakta och sanning, säger Johanna Nilsson om idén att det är i staden som människor lever hållbart.

En annan historia

Att förändra myter handlar om att bredda definitionen för att uppnå en annan bild. Som den om att Stockholm växer med två busslaster om dagen.

- Det är inte så att Stockholm inte växer, men på vilket sätt och vad är det för bild man vill måla upp, frågar Maria Lillieström. För även om det finns delar som kanske stämmer i en myt så ger det oss föreställningar som leder åt ett håll som vi kanske inte är överens om att vi ska.

Medverkande i podden Landet:

Johanna Nilsson, nationalekonom
Maria Lillieström, samhällsvetare och företagsekonom.

Journalist: Ida Lindhagen

Du kan lyssna på podden här nedan eller ladda ner appar som Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats., Stitcher Länk till annan webbplats., CastBox Länk till annan webbplats. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Då kan du prenumerera och få alla avsnitt direkt när de släpps. Sök på: Landet Podcast där poddar brukar finnas.

Samtliga avsnitt finns också på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.. På sociala medier hittar du vår podd via #PoddenLandet.

Publicerades