Landsbygdsnätverket
Bild på en väg med cyklist. Klicka på bilden för att komma till podden Landets Youtube-kanal.

Klicka på bilden för att komma till podden Landets Youtube-kanal.

Följ Landet på YouTube - se hela Sverige

Den populära och kändistäta podden Landet tas till nya nivåer i och med att den lanserats på YouTube. Här kan man inte bara lyssna på diskussioner och resonemang med poddens gäster utan samtidigt se filmer som lyssnare skickar in från Sveriges alla delar.

- Idén är att man ska ha något coolt att titta på medan man lyssnar på podden.

I ambition att få ännu fler lyssnare, bredda målgruppen, engagera sina medlemmar och ge en bredare bild av Sverige, satsar nu Landsbygdsnätverket på YouTube. Det innebär att podden Landet gifter ihop poddavsnitten med filmer som lyssnare och medlemmar har skickat in för att ge sin bild av Sverige.

För att se och höra nya avsnitt ska man gå in på Landets YouTubekanal Länk till annan webbplats. och klicka på prenumerera.

Vi frågar kommunikationssamordnare Ingrid Whitelock, som är den drivande bakom podden Landet, hur hon kom på den här idén.

Ingrid Whitelock

Ingrid Whitelock. Foto Landsbygdsnätverket

- Vi har fått många lyssningar och podden har blivit mer och mer populär och då tänkte jag att vi skulle göra den ännu mer tillgänglig, på ett nytt och spännande sätt. Det är ju många som använder YouTube som informationskanal överhuvudtaget. Jag tror vi nu kommer bredda vår målgrupp.

YouTube är mångas kunskapskanal

Många använder Youtube som sin kunskapskanal och därför väljer Landsbygdsnätverket att finnas med där. Nu kan man erbjuda lyssnaren att njuta av ögonblicksbilder som speglar hela landet samtidigt som man lyssnar på intressanta och kunniga gäster i podden Landet.

- Tillsammans ger vi bilden av Sveriges lands- och kustbygder. Både genom att hålla lyssnarna uppdaterade på vad som sker inom landsbygdsutveckling samt andra ämnen som berör och nu också med filmer.

Vem som helst är välkommen att filma en cirka fem minuters film i sin vardagsmiljö i sin del av landet. Stilen på filmerna är slow-tv. Det vill säga att man spelar in helt vanliga händelser i sin fulla längd utan att redigera. Allt kan bli slow-tv. Det är bara fantasin som sätter gränser.

- Det är ju sällan som Sverige som helhet från alla hörn och kanter syns i olika medier, men nu har man chansen, säger Ingrid Whitelock som tillägger att alla som skickar in filmer kommer få en selfiepinne som tack.

Prenumerera på Landets YouTubekanal

Alla poddavsnitt kommer textas i enighet med tillgänglighetsprincipen. Med textade avsnitt kan personer med lässvårigheter eller synskador ta del av innehållet. Podden Landet blir på så vis mer tillgängligt och möjliggör för fler att få ta till sig kunskap och information om Sveriges kust-, och landsbygder.

Ett dussintal lyssnare har redan hörsammat möjligheten att få ge sin bild av Sverige men Ingrid Whitelock hoppas att få in många filmer nu när podden Landet lanserats på YouTube.

- Så skicka din film till oss och få en selfiepinne som tack. Vi har laddat upp med en hel hög selfiepinnar. Hur du gör ser du på landsbygdsnatverket.se/sverigebilden. Välkommen att ge din bild av Sverige!

Text: Mickan Thor

Sveriges kust- och landsbygder. Collageremsa. Foto och montage;Mickan Thor

Podden Landets YouTube-lansering ska bredda bilden av Sveriges kust-, och landsbygder. Foto Mickan Thor

Så här går det till:

  • Använd mobilen för att filma. Kom ihåg att filma i liggande format
  • Filma upp till 5 minuter. Det kan ta olika lång tid att ladda upp beroende på ditt bredband.
  • Du behöver inte tänka på ljudet då det tas bort
  • Nu ska du skicka den till oss. Det gör du lättast via gratistjänsterna WeTransfer Länk till annan webbplats. eller Sprend Länk till annan webbplats. i ett par enkla steg.

Publicerades