Landsbygdsnätverket
Foto Ida Lindhagen

Lasse Wellin, projektsamordnare på SydostLeader, Hans-Olof Stålgren, internationell kontaktperson på Landsbygdsnätverkets kansli och Marion Eckardt, verksamhetsledare Lokalt ledd utveckling Halland, Landsbygdsnätverkets TNC-coach. Foto Ida Lindhagen

Gå över gränsen - om nyttan med transnationella samarbeten #51

Plötsligt händer det. När landsbygdsentusiaster från europeiskt land möter likasinnade från ett annat land, uppstår något som kan leda till spännande samarbeten över landsgränserna. Som när två personer möttes i en förskola i Katalonien vilket ledde till vingårdar på Öland! Vill du höra fler häftiga saker? Häng med podden Landet och lär om landsbygdsutveckling genom transnationella samarbeten – TNC.

- Lokal utveckling är inte bara lokal, den är global. För att få till bra lokal utveckling måste man veta vad som händer på andra ställen.

Det säger Lasse Wellin, projektsamordnare på SydostLeader, en av poddens gäster som tillsammans med Marion Eckard och Hans-Olof Stålgren delar med sig av erfarenheter av samarbeten länder och orter emellan.

Foto Mickan Thor

Foto Mickan Thor

Varför är det viktigt att samarbeta med landsbygder och leaderområden i andra delar av Europa och vad kan samarbete handla om – och leda till?

- Ja men ju mer vi lär känna varandra ju mer förstår vi varandra, då bråkar man inte och man slåss inte. Samarbete kan också vara ren ekonomisk vinning. Att företag får kontakt med varandra och får tillgång till en större gemensam marknad, Hans-Olof Ståhlgren, internationell kontaktperson på Landsbygdsnätverkets kansli.

Lasse Wellin håller med.

- Man behöver lära känna människor och man behöver bli vän med dem. och när du gör det så kan du också påverka.

Matchmaking

porträtt

Marion Eckardt, verksamhetsledare Lokalt ledd utveckling Halland, är Landsbygdsnätverkets TNC-coach och den som ska koppla samman olika människor och grupper.

- Jag försöker hitta mötesplatser och arenor och hjälpa folk knyta an till partners som skulle vara intressanta att jobba tillsammans med. Det gäller att hitta rätt personer och det gäller att våga sig ut och våga träffa människor.

Hans-Olof Ståhlgren instämmer.

- Att isolera sig och fokusera på egna problem har aldrig lett framåt. Och om det är så att man har problem i ett område, ja det då man verkligen ska skaffa samarbetspartners, lära och bjuda in – det är då vi kan gå framåt.

Men hur gör man? Det får du veta i podden Landet!

Medverkande:
Marion Eckardt, verksamhetsledare Lokalt ledd utveckling Halland, landsbygdsnätverkets TNC-coach.
Lasse Wellin, projektsamordnare på SydostLeader.
Hans-Olof Stålgren, internationell kontaktperson på landsbygdsnätverkets kansli.
Journalist: Ida Lindhagen

Ni kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appar som Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats., Stitcher Länk till annan webbplats., CastBox Länk till annan webbplats. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Sök på: Landet Podcast. Samtliga avsnitt samlas även på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.. På sociala medier hittar ni vår podd via #PoddenLandet.

Publicerades