Landsbygdsnätverket
Poddbild

Yusra Moshtat, miljöinspektör som sitter i Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp och driver företaget Med andra ögon samt Valbone Shala, konsult inom integration och arbetsmarknadsfrågor och driver Siljansnäs stugby. Foto Ida Lindhagen

Hem till byn – om landsbygdens nyanlända kvinnor

Är det till fördel eller nackdel att som kvinna från ett annat land, bo och verka på svenska landsbygder? Både och, enligt de kvinnor vi talat med. Många landsbygder har behov av både människor och arbetskraft vilket ger stora möjligheter för nyanlända kvinnor att kunna leva ett jämställt och etablerat liv. Samtidigt finns det risk att som nyanländ kvinna bli mer isolerad i en landsbygd än i en stad.

Det finns många fördelar och möjligheter för nyanlända kvinnor som etablerar sig på landsbygden. Men det finns också en risk att kvinnorna kan känna sig isolerade.

- Släktingarna finns inte med, vännerna finns inte med, man äger inte språket. Man är rädd för det man inte känner till, man är rädd för det som är främmande. Och självklart, då hamnar man i den här isoleringen, berättar Yusra Moshtat som kom till Sverige för över 20 år sedan.

Integration

Foto Mickan Thor

Bygga nya nätverk

Att bygga upp nya nätverk och få mer kunskap om vad som gäller i det nya hemlandet kan vara ett sätt att skingra känslan av ensamhet och isolering.

- Kvinnor som kommer till Sverige måste lära sig om sina rättigheter och vad de kan göra, det kan skilja mycket, säger Ola Sobh Nabhan som för tre år sedan kom till Sverige från krigets Syrien,

Svenskarna själva, svenska myndigheter och kommuner bör också anstränga sig mer för att visa på landsbygdens möjligheter och resurser när de möter och informerar nyanlända. Det menar Valbone Shala som bott i Sverige i två decennier.

Integratin

Foto Mickan Thor

Bättre information

- Arbetsförmedlingen informerar knappast ens om möjligheterna på landsbygden. Jag har drivit projekt där myndigheterna bokstavligen avråder deltagarna att delta i projektet för att det finns ingen framtid, säger Valbone Shala 

Det finns också många fördomar och förutfattade meningar om hur landsbygdslivet ser ut vilket kan leda till kulturkrockar.

- På landsbygden är det fattigt, man tror att det är samma landsbygd som i Irak eller Syrien där det är brist på vatten, finns inte internet, skolorna fungerar inte. Och svenskarna som bor på landsbygden som inte har kunskap om oss, de tror kanske att vi inte har kompetens. Och då krockar två kulturer med varandra. Och för att bli av med den här kulturkrocken måste vi prata om de här fördomarna, berättar Yusra Moshtat.

Fler ambassadörer för landsbygdslivet

Landsbygdstillvaron har många fördelar, menar de. Som att det är lättare att få bostad på landsbygden, man kommer snabbare in i samhället och har ett större stöd i civilsamhället omkring.

integration

Foto Mickan Thor

- De här goda exemplen är oerhört viktiga. Lyckas vi skapa ambassadörer som flyttat till landet så kommer fler vilja testa att bo på landsbygden, tror Valbone Shala.

Det håller Ola Sobh Nabhan med om, som bodde på Orust den första tiden efter att hon kommit till Sverige men som sedan en tid tillbaka bor i Alingsås.

Hon drömmer om att få återvända till landsbygden.

- De var mer sociala på landet. Människor är mer upptagna när de bor i städer. Det blir lättare att komma in i samhället om man lär sig mer om kulturen.

För att få en få veta mer om nyanlända kvinnors utmaningar och möjligheter på landsbygden har Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp tagit initiativ till en studie.

Medverkande:
Valbone Shala, konsult inom integration och arbetsmarknadsfrågor och driver Siljansnäs stugby.
Yusra Moshtat, Miljöinspektör, Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp, driver företaget Med andra ögon.
Ola Sobh Nabhan, kom till Orust från Syrien för tre år sedan.
Journalist: Ida Lindhagen

Ni kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appar som Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats., Stitcher Länk till annan webbplats., CastBox Länk till annan webbplats. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Sök på: Landet Podcast. Samtliga avsnitt samlas även på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.. På sociala medier hittar ni vår podd via #PoddenLandet.

Publicerades