Landsbygdsnätverket

Idékonferens startskott för Mat är livet

Nu startar arbetet med att samla alla aktörer som finns mellan jord och bord kring den offentliga måltiden. Mat är livet ska skapa en plattform för samsyn och samtal med de offentliga måltiderna som kommunikationskanal.
– Vi vill använda kraften i skattefinansierade måltider för en positiv samhällsutveckling, säger Eva Sundberg teamchef mat & måltider på Livsmedelsverket.

Eriksdalsskolan_opt

Restaurangchef Anne-Charlotte Strömbäck med elever från Eriksdalsskolan på Södermalm i Stockholm.

Inom Mat är livet sluter förskolor, skolor, sjukhus, äldreboenden och hela produktionskedjan upp runt idén om bra måltider för att få ett helhetsgrepp. Från hur mat produceras och serveras till vad den innehåller och hur den påverkar hälsa, miljö och samhälle.
– Det här är ett hett ämne och vi vill att synen på maten som serveras ska gå från att vara en utgift till att ses som en investering, säger Eva Sundberg.

 

Bakom initiativet ligger Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp gröna näringar som i ett första steg bjöd in till en idékonferens. Syftet var att få synpunkter med många olika perspektiv inför starten av arbetet. Tretton föreläsare stod på programmet med korta föredrag som filmades och nu kan ses här.


– Missa inte de fantastiska föredragen som hölls under dagen, säger Nils Lagerroth, samordnare på Landsbygdsnätverket. Man kan till exempel inspireras av Jenny Lundström som pratade om att friska djur inte behöver antibiotika och av Ylva Olofsson som pratade om den offentliga affären. Dessutom finns kärnfulla inlägg kring klimat, hälsa, pedagogik och primärproduktion.

 

Nästa steg blir att samla ihop erfarenheterna från idékonferensen och göra en plan för hur man ska gå vidare för att skapa plattformen för hur arbetet ska se ut i Sverige. Något som kommer att påbörjas under nästa år.
– Med Mat är Livet har vi möjlighet att lyfta de offentliga måltiderna och utnyttja all den kraft som finns utan att det behöver kosta mer.

 

Eva Sundberg från Livsmedelsverket presenterar satsningen på Mat är livet:

Publicerades