Landsbygdsnätverket

Ingen ser när du vaskar champagne på landet

Detta var ett av de budskap som förmedlades under konferensen #250mojligheter. Konferensen var ett samarrangemang mellan Internationella Handelshögskolan i Jönköping, Vertikals.se, Jordbruksverket, Sparbanksstiftelsen Alfa och LRF. Och allt började med en analys av hur unga flyttar – och inte flyttar.

250mojligheter

Moderator Johan Wester bidrog till god stämning på konferensen #250mojligheter.

Analysen visade att över 250 av 290 kommuner tappar sina unga och att de inte återvänder i den utsträckning som man tidigare trott. Sverige håller på att delas, skrev professor Charlotta Mellander i ett blogginlägg i början av december 2013. Hennes bloggpost fick stort genomslag i medier. Frågan är emellertid inte ny, utan något som många kommuner i högsta grad är medvetna om och jobbar med.

 

Ungas flytt och urbaniseringens utmaningar blev utgångspunkten för konferensen som hölls i Jönköping den 27 augusti. Syftet var att skapa en återkommande arena för att diskutera olika tänkbara lösningar för framtiden.

 

Stad är normen

Dagen inleddes med professor Charlotta Mellander som förmedlade det klara budskapet att dagens unga inte bara vill ha ett jobb, de vill ha en hel livsstil. Detta gör att städernas dragningskraft idag är stor. För att som liten ort lyckas i detta sammanhang är ett starkt lokalt samarbete en nödvändighet. Flytten till staden är emellertid inte det enda flyttmönstret som finns, vilket professor Erik Westholm gick vidare med. Det finns många olika strömmar av människor, både till och från landsbygden och mindre orter. Det ska vi utnyttja! Och gör vi befolkningskartor över var människor faktiskt ÄR någonstans, skulle de få ett helt nytt utseende. Att utnyttja det som sker i samtiden pratade även forskare Sofia Ulver om. Dagens trender kan bli morgondagens norm, och i trender som autenticitet och nygrönhet kan landsbygden hitta kraft. Det var också Sofia som så fyndigt myntade begreppet: ”Gammelkapitalismen har krävt en stad. Ingen ser när du vaskar champagne på landet”.

250mojligheter2

Hög energinivå under Thinkcamp

Aktiva deltagare

Forskare Lotta Svensson, som har studerat hur normer påverkar ungas flytt, var också på plats. Uttrycket ”Jaha, ska du vara kvar här? Är du DUM eller?” går rakt in i hjärtat med sitt tydliga budskap. På plats var även Swedbanks chefsekonom Anna Felländer som pratade om lokal delaktighet.

 

Efter nedslag i verkligheten från Varberg, Kiruna och Åre avslutades dagen med en Thinkcamp, som gav deltagarna möjlighet att tillsammans fundera över hur man kan gå vidare efter konferensen.

Material från konferensen hittar du på 250mojligheter.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan också följa twitterflödet från den 27 augusti på #250mojligheter.

 

Text: Johanna Nilsson, Jordbruksverket

 

Foto: Deniese Thorwaldsson

Publicerades