Landsbygdsnätverket
Klicka på bilden för att komma till reprisen.

Klicka på bilden för att komma till reprisen.

"Jordbruket är en väldigt innovativ bransch" - Landet lär #12

Tisdagens Landet lär #12 gästades av Charlotte Norrman, lärare och forskare vid Linköpings Universitet. Hon föreläste på temat innovation och om vad begreppet egentligen handlar om.

Klicka på länken för att se reprisen från webbinariet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I sin föreläsning lyfter hon flera lyckade innovationer, som exempelvis Ishotellet i Jukkasjärvi och Rapidsåmaskinen från Värderstadverken. Samtidigt poängterar hon att de flesta innovationerna inte handlar om revolutionerande produkter eller tjänster.

- Det mesta handlar om små förbättringar, säger Charlotte Norrman.

Eftersom jordbruket genom åren har haft många nyheter menar hon att det är särskilt intressant ur ett innovationsperspektiv.

- Jordbruksbranschen är en väldigt innovativ bransch, säger hon.

I sin föreläsning delade hon också med sig om tips för en lyckad innovation och vilka risker som finns. En sådan, menar hon, är att vissa innovationer snabbt kommer till marknaden medan andra tar längre tid.

- Ofta är tiden till marknaden längre än de flesta föreställer sig. Det gör det faktiskt till en av de stora fallgroparna - att man räknar med att det ska gå fortare än vad det gör.

- Det är ett vanligt skäl till att många idéer inte kommer igenom, att man inte har uthållighet nog. Det tar längre tid, då räcker inte pengarna och då går det i konkurs.

Publicerades