Landsbygdsnätverket
Hans Westlund, Terese Bengard och Göran Grieder

Hans Westlund, Terese Bengard och Göran Greider om diskussionen land – stad behövs eller om den spär på skillnaderna. Foto: Ida Lindhagen

Käfta emot – om attityder land - stad. Podden Landet #27

Vi pratar attityder kring land och stad. Men är diskussionen nödvändig eller spär den på skillnaderna? Kan begreppet urban norm skrämma iväg människor som borde vara med i debatten? Och måste vi visa på att det finns en skillnad i hur man betraktar stad och land för att komma åt problemen? Lyssna när Göran Greider, Terese Bengard och Hans Westlund tar upp tråden från förra avsnittet av podden Landet.

– Jag tycker man ska käfta emot om man hör folk säga nedsättande saker om landsbygden. Så enkelt är det, säger Göran Greider som är chefredaktör Dala-Demokraten. Det finns en risk att klass och kön som är de stora kategorierna när det gäller att förstå ojämlikheter ersätts av det vaga och ganska svårfångade stad-land.

– Än så länge tror jag vi betalar skatt i hela Sverige och att vi är med i det här samhället. Och då borde det finnas en diskussion om den lägsta nivån på vad man kan förvänta sig oavsett var man bor, Säger Terese Bengard, verksamhetsledare för Hela Sverige ska leva. Fler kan driva de här frågorna och det behövs så många röster som möjligt som lyfter landsbygdens fördelar.

– Hamnar vi i gnällfällan då tar storstadsnormen över, säger Hans Westlund, forskare och professor på institutionen för Urbana och regionala studier på KTH. Vi kan inte blunda för att städerna är tillväxtmotorer idag.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten
Terese Bengard, verksamhetsledare för Hela Sverige ska leva
Hans Westlund, forskare och professor på institutionen för Urbana och regionala studier, KTH

Journalist: Ida Lindhagen

Följ Landet - podden bortom storstan på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Du kan lyssna på podden genom att spela upp den här nedan. Du kan också prenumerera på våra avsnitt genom att ladda ner exempelvis appen Pocket Casts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sök på: Landet
Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet

Publicerades