Landsbygdsnätverket
Musslor. Foto: Fanny Hansson, Skandinav bildbyrå

Foto: Fanny Hansson, Skandinav bildbyrå

Landet lär #16 – Vad äter vi för sjömat i framtiden? – webbinarium 27 november

I det här webbinariet sätter Friederike Ziegler, forskare på RISE, fokus på sjömat och hur vi ska äta hållbart i framtiden. Med sjömat menas fisk, skaldjur och alger som har fiskats eller odlats – i sjöar och hav eller på land.

Enligt Livsmedelverket ska vi äta sjömat två till tre gånger i veckan – både av hälso- och miljöskäl. Om alla följde rådet skulle vi konsumera betydligt mer sjömat och det finns en stor potential att öka vår sjömatproduktion både i Sverige och globalt. Men vilka miljöavtryck skapar vår konsumtion och hur kan vi minska dem?

Friederike Ziegler, forskare på RISE ska i sitt Landet lär-webbinarium prata sjömat ur ett hållbarhetsperspektiv. Hur ska vi jämföra importerad sjömat med lokalt odlad eller fiskad? Hur hållbar är vildfångad jämfört med odlad fisk? Går det att odla sjömat på land på ett hållbart sätt?

Samtidigt vill hon visa hur stor betydelse företag, offentlig sektor men också den vanliga konsumenten har i sina köp av sjömat.

- Det är viktigare att sjömaten är hållbart producerad än att den kommer från Sverige. Bäst är förstås om den kan vara både och, säger Friedrike Ziegler.

Om föreläsaren

Friederike Ziegler jobbar med forskning och uppdrag inom hållbar sjömat på RISE, Research Institutes of Sweden. Hon använder metoden Livscykelanalys som en utgångspunkt för arbetet om fiske och vattenbruk i olika delar av världen. Hon håller även ihop RISE verksamhet inom sjömat även inom andra områden, till exempel produktutveckling, sensorisk analys, säkerhet och processteknik.

Tisdag 27 november klockan 12.00-12.45

Anmäl dig till webbinariet genom att klicka på länken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får en länk till webbinariet till din e-postadress efter att du har anmält dig.

Teknisk information

Verktyget vi använder heter Adobe Connect. När du klickar på länken till webbinariet uppmanas du att installera programvaran på din dator. Godkänn installationen och återanslut sedan till webbinariet.

Använder du en mobil eller surfplatta laddar du först ner Adobe Connects app och ansluter sen till webbinariet via länken.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben. Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades