Landsbygdsnätverket
Foto: Thomas Adolfsén/Scandinav bildbyrå.

Foto: Thomas Adolfsén/Scandinav bildbyrå.

Landet lär #17: Hållbar mat: Produktion och konsumtion - Lunchwebbinarium 11 december

Hur ser egentligen köttets påverkan på klimatet ut? Och vilka skillnader finns mellan olika köttslag och produktionssystem? I det här webbinariet reder Elin Röös, forskare vid SLU, ut de faktorer som hon menar spelar in när vi ska äta hållbart.

Klimat, djurvälfärd och biologisk mångfald påverkar hur vi ska se på produktion och konsumtion av kött. I detta Landet lär-webbinarie redogör Elin Röös, forskare på SLU, för de beräkningar som hon menar ligger bakom att vi behöver ändra vår köttkonsumtion.

- Vilket kött som är det mest hållbara och hur mycket kött vi kan äta är en komplex fråga. Det är många faktorer som måste vägas i, säger hon.

Fokus i webbinariet ligger på hur köttproduktionens klimatpåverkan ser ut, var utsläppen sker och vilka skillnader som finns för olika köttslag och produktionssystem. Elin Röös beskriver också vilka andra värden som betande djur kan ge och varför vi måste väga för- och nackdelarna med betesbaserad köttproduktion.

Om föreläsaren

Elin Röös är forskare och undervisar vid SLU om hållbar matproduktion och hållbar markanvändning ur ett systemperspektiv. Det handlar till exempel om att bedöma miljöpåverkan från olika livsmedel med hjälp av livscykelanalys (LCA), att beräkna klimatpåverkan och markanvändning förknippade med olika koster samt att jämföra miljöpåverkan från olika jordbruks- och livsmedelssystem. Hon är engagerad i många tvärvetenskapliga projekt om ekonomiska och informativa styrmedel för mer hållbara kostmönster och om hur vi kan producera och förädla mer hållbara och hälsosamma råvaror.

Elin Röös

Tisdag 11 december klockan 12.00-12.45

Här kan du anmäla dig till webbinariet! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får en länk till webbinariet till din e-postadress efter att du har anmält dig.

Teknisk information

Verktyget vi använder heter Adobe Connect. När du klickar på länken till webbinariet uppmanas du att installera programvaran på din dator. Godkänn installationen och återanslut sedan till webbinariet.

Använder du en mobil eller surfplatta laddar du först ner Adobe Connects app och ansluter sen till webbinariet via länken.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben. Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades