Landsbygdsnätverket
Foto: Scandinav Bildbyrå/Linnea Ronström

Foto: Scandinav Bildbyrå/Linnea Ronström

Landet lär #24: Jordbruket blir mer konkurrenskraftigt – vad får vi för pengarna i investeringsstödet?

Lunchwebbinarium 11 juni klockan 12.00-12.45

Bättre djurvälfärd, fler jobb och mer lönsamhet. Det är några resultat av investeringsstödet till jordbruk för ökad konkurrenskraft. I det här webbinariet berättar Lena Callisen från Jordbruksverket om hur stödet, med en budget på 2,3 miljarder kronor, har använts.

Anmäl dig!

Här kan du anmäla dig till webbinariet! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig.

Investeringsstödet, som förutom jordbruksföretag även går till rennärings- och trädgårdsföretag, är med sina 2,3 miljarder i budget ett av landsbygdsprogrammets största investeringsstöd. Syftet med stödet är att företagen ska få en ökad konkurrenskraft och lönsamhet.

- Stödet går till största delen till nya och ombyggda stallar som ger en ökad djurvälfärd. Och företagen upplever att det bidrar till deras lönsamhet, säger Lena Callisen, utredare på Jordbruksverket.

Av de företag som investerar i animalieproduktion, som står för 89 procent av pengarna hittills, uppger 92 procent att de genomför extra åtgärder för att öka välfärden för djuren.

92 procent av företagen säger att investeringsstödet bidrar till ökad lönsamhet. Hittills har investeringsstödet, enligt företagen, bidragit till 300 nya jobb.

I webbinariet berättar Lena Callisen mer om vad pengarna har använts till. Anmäl dig i länken ovan.

Om föreläsaren

Lena Callisen är utredare på Jordbruksverket. Hon har varit med och tagit fram rapporten "Investeringsstöd till jordbruk för ökad konkurrenskraft – en uppföljning inom landsbygdsprogrammet". Läs rapporten i sin helhet på Jordbruksverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teknisk information

Verktyget vi använder heter Adobe Connect. När du klickar på länken till webbinariet uppmanas du att installera programvaran på din dator. Godkänn installationen och återanslut sedan till webbinariet. Det bästa är använda fast internetuppkoppling.

Använder du en mobil eller surfplatta laddar du först ner Adobe Connects app och ansluter sen till webbinariet via länken.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben. Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades